Monday, October 24, 2016

MCA : BAJET 2017 KEPIMPINAN BN ADALAH REALISTIK DAN BERPANDANGAN JAUH


Bajet 2017 bukan lagi bajet semudah yang pernah dirangka pada tahun-tahun lalu memandangkan keadaan ekonomi di peringkat global yang terus mencabar dan tidak ketentuan. Bajet kali ini digubal berdasarkan andaian harga minyak Brent di tahap USD45 (rm188.32) setong di mana ia adalah angka yang realistik di dalam pemulihan sementara harga minyak global.

Walaubagaimanapun bagi MCA, Bajet 2017 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 21 Oktober lalu tetap mengutamakan golongan berpendapatan rendah dan mementingkan kesejahteraan rakyat. Justeru, kerajaan telah mengambil keputusan bukan saja untuk terus melaksanakan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), malahan menambah lagi jumlahnya.

Bagi golongan berpendapatan rendah juga akan mendapat perhatian kerajaan dengan memberikan peluang kepada mereka membeli rumah milik mereka sendiri. Begitu juga masalah pinjaman pembelian rumah daripada bank. Kerajaan akan cuba mencari jalan untuk membolehkan rakyat membeli rumah yang mampu dimiliki mereka sendiri.

Kerajaan sedar sejak beberapa tahun kebelakangan ini, harga rumah terus melambung naik sehingga menyebabkan ramai rakyat tidak mampu membeli rumah dan menanggung kadar pinjaman yang dikenakan oleh bank dan institusi kewangan.

Bagi Presiden MCA Dato Liow yang juga merangkap Menteri Pengangkutan gembira apabila tambahan 13% kepada kementeriannya di mana penambahan ini akan digunakan untuk menaik taraf landasan kereta api dan pembelian gerabak baru. Beliau menegaskan yang perlunya meningkatkan perkhidmatan pengangkutan awam terutamanya landasan ETS dari KL ke Padang Besar. Pada masa yang sama, Kementerian Pengangkutan juga ingin memastikan penambahbaikan di pelabuhan-pelabuhan dan sektor logistik juga.

Manakala antara projek di bawah Program GTP dan Transformasi Ekonomi (ETP) adalah Greater Kuala Lumpur projek (KL) yang bertujuan untuk mengubah rantau ini menjadi sebuah metropolis bertaraf dunia. Greater KL akan menjadi pemangkin pertumbuhan ekonomi negara, projek-projek lain yang akan meningkatkan ekonomi Malaysia termasuk projek sambungan Transit Aliran Ringan (LRT) dan Mass Rapid Transit (MRT), projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) yang menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura, Bandar Malaysia dan Tun Razak Exchange (TRX).

Selain pertumbuhan domestik, penyertaan Malaysia dalam Komuniti Ekonomi Asean, Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), One-Belt Rancangan Ekonomi Satu-Road dengan China akan meningkatkan Malaysia sebagai persekitaran yang kondusif untuk perdagangan ekonomi.

Walau bagaimanapun, di dalam peruntukan bajet 2017, kerajaan tetap meneruskan peruntukan RM50 juta untuk Kojadi yang merupakan koperasi MCA dan juga tambahan RM162 juta kepada Ekonomi Digital Corporation Malaysia serta RM20 juta bagi pinjaman mikro kredit di bawah seliaan Yayasan Usahawan Wanita Cina Malaysia.

Pada masa yang sama, jika dibandingkan dengan Belanjawan Alternatif Pakatan pembangkang, mereka gagal untuk menyediakan pelaksanaan praktikal mana-mana program untuk meningkatkan kutipan hasil kerajaan. Seperti DAP yang hanya pandai mencari kesalahan bajet kerajaan persekutuan tetapi hakikatnya belanjawan alternatif mereka telah jelas gagal mengambil kira beberapa faktor penting terutamanya pendidikan, penjagaan kesihatan, wanita dan pembangunan belia.

Pembangkang pernah mendakwa yang ekonomi negara akan merudum ke dalam krisis sedangkan ia hanyalah bertujuan untuk menimbulkan kegelisahan rakyat sahaja. Kritikan-kritikan mereka semata-mata untuk mewujudkan pandangan negatif terhadap kerajaan BN sebaliknya Bajet Alternatif Pakatan tidak berpandangan jauh malahan kandungannya lebih berfantasi dan pengisiannya kosong saja.

 

No comments: