Thursday, August 10, 2017

MCA : KE MANA HILANG DUIT KUTIPAN MPSP PULAU PINANG?


Sejak DAP mentadbir Pulau Pinang dan diketuai setiausaha agongnya Guan Eng, masalah banjir nampaknya semakin kerap berlaku dan di dalam rekod pentadbiran yang konon berpolisikan kredibiliti, akauntabiliti dan telus (CAT - Credibility, Accountability, Transparent), di kawasan Seberang Prai saja telah dilanda bencana ini sebanyak 21 kali dan yang kerap berlaku adalah banjir kilat.

Usaha utama yang Guan Eng dan DAP lakukan untuk mengatasi masalah bencana ini adalah menyerang Putrajaya di bawah pentadbiran Barisan Nasional kerana tidak membantu seolah-olah negeri DAP itu sengaja dianaktirikan kerajaan pusat. Maka demi mengutamakan nyawa dan masalah rakyat, kerajaan pusat yang prihatin telah meluluskan sebanyak RM150 juta untuk projek kerja naik taraf Sungai Pinang yang merupakan sungai utama di Pulau Pinang.

Terbahagi kepada dua komponen iaitu RM25 juta khusus kepada projek penambahbaikan sungai dan baki lagi RM125 juta khusus kepada projek tebatan banjir di Sungai Pinang sepanjang 3.2km, termasuk 10 batang anak sungai yang berhubung dengan Sungai Pinang ini.

MCA mempersoal, mengapa banjir masih lagi kerap berlaku terutama di Seberang Prai?

Lebih memeranjatkan apabila MCA Pulau Pinang mendapati di dalam Laporan Ketua Audit Negara 2017 bahawa Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) tidak menyerahkan kesemua wang hasil kutipan caruman saliran kepada JPS negeri untuk diakaunkan. Menurut laporan itu, sehingga Jun tahun lalu, sejumlah kutipan caruman saliran terkumpul yang belum diserahkan kepada JPS negeri adalah sebanyak RM22.09 juta.

Sedangkan di dalam laporan LKAN, jumlah kutipan MPSP sehingga June 2016 adalah RM63.39 juta dan hanya RM2.2 juta saja yang diserahkan kepada JPSPP. Pada masa yang sama, MCA mendapati pemaju di bawah pentadbiran Guan Eng perlu perlu membayar kira-kira RM50,000 setiap 0.4 hektar (seekar) kepada MPSP dan ia sepatutnya diserahkan kepada JPS negeri untuk projek tebatan banjir dan pembentungan.

Sekarang MCA ingin bertanya, ke manakah hilangnya lebihan duit kutipan MPSP? Jika benar ia telah digunakan untuk projek tebatan banjir, mengapa kawasan Seberang Prai masih kerap mengalami bencana banjir kilat? Adakah Kerajaan DAP Pulau Pinang sanggup memaklumkan kepada penduduk negeri ini yang mana kegagalan mereka menyelesaikan masalah banjir kilat itu adalah disebabkan masalah teknikal?

Dikatakan Guan Eng membayar RM220 juta kepada konsultan untuk projek tiga lebuh raya yang jauh lebih tinggi daripada projek untuk mengatasi masalah banjir kilat. Apakah muslihat DAP dan Guan Eng sebenarnya? Apakah projek mega lebih penting daripada masalah rakyatnya? Apakah ini dikatakan kerajaan DAP Pulau Pinang yang dikatakan perjuangkan nasib rakyat?

Jika Guan Eng gagal menjelaskan persoalan yang diutarakan MCA, jelas sesuatu yang tidak betul sedang berlaku dan setelah memenangi anugerah antarabangsa untuk Majlis Perbandaran dan Pengurus Majlis Perbandaran terbaik, apakah selepas ini Guan Eng akan cuba meraih anugerah Aliran Wang Tunai Terbaik di kalangan pihak berkuasa tempatan di dunia pula?

No comments: