Monday, August 07, 2017

MCA TIDAK SETUJU JIKA DIKATAKAN PM NAJIB KETEPIKAN PENGUNDI CINA


Apabila membaca laporan TheStar bertajuk "Chinese votes matter in next election" yang disiarkan pada 6 Ogos lalu, terdapat desas-desus yang mengatakan seolah-olah ia sebagai satu petanda yang PM Najib tidak mengendahkan pengundi Cina, tetapi bagi MCA ini sekali-kali tidak benar dan dakwaan ini tidak berasas sama sekali.

Cakap-cakap yang tidak bertanggungjawab ini berlaku apabila PM Najib telah tidak menghadiri AGM Gabungan Dewan Perniagaan dan Industri Cina Malaysia
(ACCCIM) ke 71 pada Julai 28 lepas yang telah diadakan di Ipoh kerana beliau telah mempengerusikan mesyuarat kabient menteri di Putrajaya.

Namun, perutusannya telah dibaca oleh wakilnya dan ia bukanlah sesuatu yang luarbiasa. Pihak Pejabat Perdana Menteri juga menafikan segala desas-desus yang PM Najib telah ketepikan pengundi Cina di mana selagi PM kekal hadir di setiap Perhimpunan Tahunan MCA, ini bermakna setiap undi dari bangsa Cina adalah penting untuk kejayaan BN termasuklah pengundi Cina.

Persoalannya, MCA adalah rakan setia kepada UMNO dan parti-parti komponen lain di dalam Barisan Nasional tetapi apakah pengundi Cina setia kepada MCA yang telah sejak penubuhannya, kesemua pemimpin MCA setia bersama Perikatan (di waktu dulu) dan kini kekal setia bersama-sama UMNO untuk pastikan kemenangan Barisan Nasional?

Prihatin PM Najib kepada MCA dan penyokongnya telah terbukti apabila pemimpin MCA masih diberi ruang menduduki barisan menteri kabinet walaupun pada 2 pilihanraya umum lalu, pengundi cina lebih mempercayai dakyah DAP. Jawatan-jawatan menteri yang telah diberi kepada MCA adalah portfolio yang penting sehinggakan di bawah PM Najib, portfolio khas untuk pembangunan kampung baru Cina telah diwujudkan.

Ini bermakna, PM Najib masih ingin ada wakil suara masyarakat Cina di dalam kerajaan dan beliau menghargai penyokong MCA yang setia tetapi apakah masyarakat Cina akan setia kepada MCA dan tidak mengkhianati segala usaha mereka untuk mendapatkan keyakinan PM Najib Razak? Itulah persoalan utama yang perlu diketengahkan pemimpin Gabungan Dewan Perniagaan dan Industri Cina Malaysia kepada ahli-ahlinya sekarang.

Walau apa pun sentimen yang ingin disebarkan, Presiden MCA DS Liow Tiong Lai tetap yakin yang masyarakat Cina kini telah beralih arah kembali menyokong Barisan Nasional dan kemenangan MCA akan lebih besar di PRU14 nanti.

MCA sedang rancak melakukan transformasi politiknya di mana parti mewakili masyarakat Cina ini lebih fokus berkhidmat untuk rakyat dan menyelesaikan isu-isu masyarakat terutama dari bangsa Cina. Datuk Liow juga yakin yang pengundi Pulau Pinang yang terdiri dari majoriti bangsa Cina akan memilih MCA dan Gerakan.

Keyakinan DS Liow adalah berasas memandangkan perubahan yang telah ditunjukkan ketika pilihanraya kecil Teluk Intan, Sungai Besar dan juga Kuala Kangsar di mana BN bukan saja menang tetapi peratus majoritinya juga meningkat naik dan perubahan peratus pengundi Cina yang berpihak kepada BN juga turut meningkat.

Manakan tidak, hakikatnya setelah DAP diberi kepercayaan oleh lebih dari 80% pengundi Cina, dengan isu rasuah dan salah guna kuasa Guan Eng dan kepura-puraan DAP menentang RUU 355 sedangkan rakan-rakan mereka dalam PKR, PAN dan PPBM jelas menyokongnya, masyarakat Cina kini menyedari mereka telah dikhianati dan ditipu.

Di peringkat nasional pula, walaupun Pakatan Harapan cuba meniru keutuhan kerjasama parti-parti komponen dalam Barisan Nasional, ternyata mereka telah gagal memandangkan DAP telah diketepikan dari jawatan utama di antara Ketua Umum, Pengerusi dan Presiden. Lebih pelik apabila PH mempunyai 3 kepala penting dan tidak berani menamakan calon Perdana Menteri mereka.

Walau apa pun analisa politik untuk meramalkan sentimen pengundi Cina pada PRU14 akan datang, MCA dan penyokong setianya tidak sekali-kali diketepikan PM Najib malahan sentiasa mendapat perhatian utama. Seandainya masyarakat Cina benar-benar inginkan perhatian beliau yang berterusan, hanya MCA yang mampu membela nasib mereka dan segala sokongan kepada MCA seharusnyalah diterjemahkan pada PRU 14 nanti.

No comments: