Saturday, December 24, 2016

MCA: SIKAP 'NATO' GUAN ENG KINI BERLAGAK BADUT DALALAM ISU SJKC


DAP sekadar mendabik dada sebagai parti tindakan demokratik tetapi pada hakikatnya mereka adala apa yang sering dikatakan dalam bahasa inggeris
sebagai - No Action Talk Only (NATO) atau terjemahannya Tiada Tindakan tetapi Bercakap saja. Lebih terserlah pemimpin DAP seperti Guan Eng yang gemar membuat provokasi terhadap MCA tetapi sebenarnya menyerlahkan perangai badut yang sedang tercari-cari bahan lawak untuk menutup kelemahan sendiri.

Kononnya ingin berlagak seperti singa yang garang menyerang MCA, Guan Eng telah mengambil kesempatan ke atas kenyataan Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Menteri Kewangan ke2 Dato’ Johari Abdul Ghani yang melibatkan peruntukan bajet RM50 juta ke atas SJKC.

Selama ini sejak merdeka lagi, nasib dan masadepan SJKC telah dibela dan diperjuangkan MCA. Malahan setiap tahun peruntukan berjuta-juta ringgit juga adalah hasil dari kerja keras MCA sehingga kini. DAP hanya sekadar menenggek usaha MCA dan jika ada isu-isu yang timbul, DAP akan menyerlahkan diri sebagai hero pembela bangsa Cina.

DAP lebih gemar berperangai seperti NATO dan mengutuk MCA sedangkan mereka tidak mampu berbuat apa-apa pun.

Lihat saja kerajaan kepimpinan DAP di Pulau Pinang yang terserlah gagal menangani isu banjir yang sering berlaku dan menyusahkan rakyat. Akhirnya, apabila gagal, DAP terpaksa mengemis kepada kerajaan pusat di bawah Barisan Nasional untuk mengatasi masalah kronik rakyat ini.

Kerajaan DAP Pulau Pinang yang diketuai anak Kit Siang, Guan Eng juga gagal membela nasib rakyat tempatan yang kebanyakannya adalah bangsa Cina, apabila tidak satu pun perumahan mampu milik disediakan. Rungutan rakyat Pulau Pinang untuk memiliki rumah tidak endahkan DAP malahan pangsapuri mewah yang dibina yang pasti rakyat berpendapatan rendah tidak akan mampu memilikinya.

Sebagai seorang Ketua Menteri, seharusnya Guan Eng bukan berpolitik dengan mulut celuparnya untuk membela nasib rakyat dan beliau seharusnya malu untuk mendabik dada untuk mengumumkan penambahan pendapatan kerajaan negeri kerana akhirnya rahsia DAP menjual tanah Pulau Pinang telah diketahui rakyat Pualu Pinang.

Sebenarnya, DAP sentiasa terkebelakang untuk bertindak ke atas nasib rakyat tetapi pendirian MCA adalah sentiasa konsisten serta dijadikan satu tanggungjawab membela nasib rakyat yang berhadapan dengan isu-isu besar, malah melayan rakyat ini dijadikan tugas yang tidak mungkin dipisahkan.

Sekiranya terdapat percanggahan di dalam dasar dan pentadbiran kerajaan, MCA juga akan sentiasa ketengahkan perkara-perkara terbabit kepada Kabinet untuk dibincangkan dan seterusnya dibuat pembetulan.

Walaupun DAP sering mengkritik MCA, namun tindakan mereka tidak sekali-kali mampu mendepani pendidikan Cina dengan apa cara sekali pun.

No comments: