Monday, December 19, 2016

MCA : 6 HARI TANPA AIR DI SELANGOR MENJELANG CUTI KRISMAS MENUNJUKKAN KERAJAAN PEMBANGKANG TIDAK BERHATI-PERUT

MCA memahami keperluan pihak Syabas dan TNB untuk menaik taraf beberapa jana kuasa tetapi apakah dengan memotong bekalan air untuk 3.9 juta rakyat selama 6 hari berturut-turut menjelang cuti Krismas satu tindakan berperikemanusiaan kerajaan kempimpinan PKR di Selangor?

Pada masa sama bagi mereka meraikan Krismas, pasti sanak saudara serta sahabat-handai akan berkumpul manakala peluang ini juga rakyat Malaysia mengambil kesempatan di samping ini adalah cuti hujung tahun. Bayangkan apabila tanpa bekalan air, maka persediaan jamuan akan terjejas dan pasti hambar.

Keadaan ini juga pasti beri gambaran buruk kepada pelancong kerana di Lembah Klang ini, di samping rakyat Malaysia, ramai juga pelancong dari luar negara yang meraikan Krismis di negara kita.

Apakah kerajaan Selangor tidak tahu yang kebanyakan penduduk di sekitar Lembah Klang tinggal di pangsapuri yang lebih dari 6 tingkat malahan ada di antaranya sehingga berbelas tingkat, di mana pasti sukar untuk mereka menyediakan bekas-bekas takungan yang perlu dibawa ke atas nanti. Apakah kerajaan pembangkang Selangor tidak mengetahui rakyatnya terdiri daripada warga emas dan OKU?

Yang pasti, waktu yang dijadual kerajaan Selangor untuk menyekat bekalan air adalah tidak sesuai langsung.

Bagi MCA, sepatutnya pendekatan yang lebih prgamatik untuk menyekat air secara berperingkat, mungkin 2 hari di dalam setiap bulan dan MCA mencadangkan selepas cuti Tahun Baru Cina atau mungkin 2 hari di dalam bulan Mei atau Jun selepas musim kemarau.

Jika benar kerajaan Pakatan Selangor adalah apa yang digembar-gemburkan sebagai kerajaan yang menjaga kebajikan rakyatnya, seharusnya mereka peka dan mengguna akal untuk mengetahui rintihan dan kritikan rakyat di laman-laman sosial serta di serata laporan berita dan akhbar.

Malahan jadual yang telah dikeluarkan kerajaan Selangor juga tidak pernah tepat dan seandainya keadaan bekalan air telah pulih, rakyat menerima air kotor dan berbau yang pasti tidak selamat untuk diminum dan digunakan. Rakyat Selangor terpaksa menunggu beberapa ketika sehingga air kembali jernih dan ini adalah satu pembaziran.

Ini bukanlah kali pertama Selangor mengalami gangguan bekalan air di dalam setahun dan kesabaran rakyat Selangor sudah tidak dapat dibendung lagi. Bagi MCA, hanya satu cara saja untuk sampaikan mesej rakyat kepada kerajaan pembangkang yang tidak berhati-perut ini iaitu pastikan menolak DAP, PKR dan PAN mahupun PPBM di kertas undi nanti.

No comments: