Thursday, January 29, 2015

PAS PERNAH ANGGAP DR MASHITAH CARI PASAL MEMBABITKAN MILITAN DENGAN PONDOK, TETAPI HARI INI?Enam bulan lalu, Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah bukan sekadar menafi tetapi menyelar kenyataan Dr Mashitah yang mencadangakan undang-undang untuk mengawal pergerakan pondok dalam penglibatan pengganas militan dan menganggap ia sebagai kenyataan 'cari pasal'. Malahan kenyataan Dr Mashitah dianggap sebagai fitnah yang sangat besar walaupun di akhir artikel seperti mengiakan kegiatan militan berlaku di pondok-pondok bawah naungan PAS.

Hari ini, apa yang berlaku?

Blog ini pernah menulis kenyataan dan saranan PDRM yang senada dengan Dr Mashitah... DI SINI. Apakah PDRM juga membuat kenyataan cari pasal?

Dr Mashitah didesak untuk memberi bukti dan setelah PDRM mendedahkan Mohd Lotfi terbunuh dalam serangan tentera Bashar as-Assad di Syria tahun lepas, terbukti apa yang dikatakan bukan satu fitnah dan bukan satu kenyataan 'cari pasal'.

Mohd Lotfi adalah bekas Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Kedah dan beliau mempunyai hubung kait dengan Madrasah Nurul Hidayah, Kedah apabila akhbar the New York Times pernah menerbitkan video bertajuk "The Jihadist in Our Family"  yang memaparkan temu bual mereka dengan keluarga allahyarham di Kuala Ketil di mana salah seorang saudaranya yang ditemubual adalah tenaga pengajar di Madrasah Nurul Hidayah telah menyarankan agar para pelajar mencontohi perjuangan Mohd Lotfi.

Tidak sukar untuk mendapatkan maklumat mengenai penglibatan madrasah atau pondok di portal-portal berita yang didedahkan PDRM dan bulan Oktober lalu satu Muzakarah Fatwa Kebangsaan yang berlangsung di Terengganu pula telah menetapkan isu jihad atas nama IS adalah bertentangan dengan hukum syarak.

Langkah-langkah yang dicadangkan PDRM juga termasuklah saranan pendakwah dari negara luar perlu melalui proses tapisan keselamatan pihak polis, sebelum dibenar memberi syarahan di negara ini.

Setelah pendedahan demi pendedahan dari pihak berkuasa PDRM terhadap penglibatan rakyat Malaysia dalam kegiatan militan dan keganasan, terkini Persatuan Majlis Ummah Ahli Sunnah (MUAS) Kedah pula telah bersuara agar kerajaan negeri menubuhkan satu jawatankuasa khas untuk memantau dan mengatasi bagi mencegah sebaran bermotifkan militan di kalangan pelajar madrasah dan pondok.

Persatuan Profesional Muda Islam Kedah (PROMIS) juga senada dengan penubuhan jawatankuasa ini dan bersetuju agar guru-guru di sekolah pondok ditapis dan diteliti dan juga termasuk memperhalusi pengajaran dan kaedah pengajaran.

Apabila PAS Kedah cuba memperlekehkan kenyataan Dr Mashitah dan dengan pendedahan PDRM, tertanya-tanya pula samada PAS yang pernah digelar sebagai parti politik taliban oleh Jeff Ooi dari sekutunya DAP, apakah sememangnya ada melahirkan anggota militan dan bergiat melalui pondok?

Kini PAS tidak mampu menutup dan menafikan kegiatan militan di kalangan ahlinya walaupun mereka menganggap ia penglibatan peribadi, namun apa yang penting adalah ia berlaku dan telah dibuktikan.

PAS tidak perlu merepek dan sabitkan penglibatan Dr Mashitah di dalam YPPM dengan penyeneraian pondok di Kedah kerana kenyataan senada PDRM, MUAS dan PROMIS membuktikan sememangnya sekolah pondok di bawah naungan PAS perlu diawasi dan diberi perhatian ketat.

Setelah bukti demi bukti didedahkan PDRM, apakah kenyataan Dr Mashitah masih dikatakan cari pasal atau PAS yang sedang mencari pasal dengan membenarkan fahaman militan menular di kalangan ahli-ahlinya?

 

No comments: