Friday, January 30, 2015

PEMBOHONGAN HUDUD PAS/DAP ... MCA TIDAK TERKEJUT


Dalam laporan Malaysiakini bertajuk "Mustafa Ali sedia jawab 'mulut celupar' Guan Eng", beliau mendedahkan Guan Eng bersetuju dengan penyertaan Kelantan dalam jawatankuasa teknikal bersama kerajaan persekutuan untuk perlaksanaan hudud melalui perbualan telefon.
"Guan Eng kata, biar enakmen itu diserahkan pada jawatankuasa teknikal untuk dikaji dan tahu apa proses yang akan diambil. Ertinya, berdasarkan (kenyataan) itu, DAP setuju kerana Kelantan sertai jawatankuasa teknikal."

Bagi pihak MCA, Datuk Wee Ka Siong tidak sedikit pun terkejut tetapi terkilan apabila Mustapha Ali membuat pendedahan itu kerana Guan Eng sentiasa akan menolak perlaksanaan hudud di mana jua beliau berada tetapi sebenarnya DAP berkompromi dengan PAS secara diam-diam.

Siapa yang berbohong dalam hal ini? Datuk Wee yang ingin mengetahui kebenaran pendedahan ini kerana DAP yang terkenal dengan sikap talam dua muka di mana di hadapan masyarakat Cina dia akan menafikannya dan kerajaan pula akan dipersalahkan. Persetujuan secara senyap ini pasti akan disembunyikan dari masyarakat Cina dan lain pula yang akan dikatakan bila berhadapan dengan masyarakat Melayu... itu pasti!

Hakikatnya pendedahan kepada portal media pro-pembangkang ini datang dari sekutu mereka iaitu PAS sendiri.

Datuk Wee juga menjangka DAP akan membuat sandiwara biasanya dengan mengatakan kononnya mereka tidak tahu.

Seandainya DAP menafikannya, inilah pembohongan paling besar dari DAP selama ini dan sebenarnya setiap apa yang PAS lakukan ada dalam pengetahuan DAP.

Di antara DAP dan PAS yang dianggap Datuk Wee sebagai dua rakan tidur atas satu katil dengan mimpi yang sama untuk menjatuhkan kerajaan BN, tetapi dengan pendedahan Mustafa Ali, nampaknya mimpi mereka sekadar impian. Tetapi kita jangan terpedaya kerana ini semua mungkin strategi untuk menipu pengundi daripada masyarakat majmuk Malaysia.

Ketika kempen PRU13, dalam setiap ceramah DAP, walaupun berucap dalam bahasa Cina, pasti yang hadir pun 3 parti dengan 3 logo dan kononnya mereka bergerak sebagai satu pasukan. Tetapi setelah memenangi PRU13, lain pula yang berlaku.

Dengan pendedahan Mustafa Ali ke atas kedua-dua isu iaitu pilihanraya PBT dan perlaksanaan hudud, MCA menganggap DAP sememangnya mengetahui dan DAP perlu bertanggungjawab menjelaskan kepada masyarakat Cina dan strategi menipu pengundi Cina ini tidak mungkin dapat diulangi DAP pada PRU14 lagi.

Hentikanlah menuding jari dan meletak kesalahan kepada MCA dan kerajaan BN. Hentikanlah bermain wayang dan berlakon seolah-olah mereka ini semua layak dicalonkan untuk mendapat oskar dan laungan 'janji kita' untuk pemilihan PBT hanya sekadar menipu pengundi Cina bagi meraih undi semata-mata.

No comments: