Tuesday, August 19, 2014

MUAFAKAT RAYA KOTA TINGGI DEMI MENGHARGAI RAKYATNYA


Apabila amalan "Bersatu Teguh" dan "Muafakat bawa Berkat" telah diterjemahkan oleh pihak Majlis Daeran Kota Tinggi, Pusat Khidmat Ahli Parlimen Kota Tinggi, Agensi-agensi Kerajaan Kota Tinggi dan kerjasama dari pihak Yayasan Mesra, rakyatnya telah diraikan dengan majlis Muafakat Raya Kota Tinggi 2014 pada Sabtu lalu.


Program ini adalah tanda penghargaan kepada rakyat Kota Tinggi di mana mereka benar-benar diraikan dengan juadah yang dihidangkan untuk mereka. Jika dilihat konsep majlis ini, rakyat pada hari itu adalah bagai raja di mana sambil menjamu selera, mereka dihidangkan alunan muzik dan nyanyian dari artis-artis tempatan.

Semua yang hadir bukan sahaja dihidang dengan juadah dan hiburan, malahan mereka telah saksikan pekan di Kota Tinggi bertukar menjadi sangat sibuk dan ceria pada hujung minggu itu. Warga Kota Tinggi dari pelbagai bangsa dari sekitar Johor juga telah beramai-ramai berkunjung tanpa henti sehingga malam.

Lebih mengkagumkan ialah kemesraan di antara pemimpin-pemimpinnya bersama rakyat yang terserlah eratnya di antara mereka. Ahli Parlimen Kota Tinggi, Dato Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid turut turun padang bermesra dengan warga Kota Tinggi tanpa merasa kekok sekali dan hampir semua yang hadir mengenali beliau.Tetamu istimewa pada hari itu ialah kehadiran Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Besar Johor yang turut menemui dan bermesra dengan warga Kota Tinggi.

Terdapat sebanyak lebih kurang 20 buah gerai makanan dan juga gerai pameran yang telah dihiasi dengan pelbagai konsep serta hiasan yang menarik. 

Di antara gerai yang paling menarik adalah dari Majlis Daerah Kota Tinggi yang telah berjaya memenangi gerai tercantik. Dengan berkonsepkan tradisional yang dihiasi dengan atap rumbia dan lampu pelita serta perkakas-perkakas tradisional yang lain.   
Kehebatan yang dibanggakan adalah komitmen dari kakitangan MDKT dengan mengekalkan amalan 'berewang' ataupun gotong royong tanpa mengeluarkan perbelanjaan besar dan sekadar mengguna bahan-bahan yang dikitar semula.

Tangan yang memberi adalah lebih baik dari tangan yang menerima. Tangan yang menerima pula sentiasa bersyukur dengan nikmat muafakat dan keharmonian bersama.  Akhirnya, semua dapat merasa dari pemimpin sehingga rakyatnya... telah berjaya diterjemah pada majlis Muafakat Raya Kota Tinggi.

Terima kasih dan Syabas kepada pihak penganjur terutama Yayasan Mesra menjemput kami dan berjaya mengadakan program semeriah ini. Pengalaman ini pasti tidak akan dilupakan terutama kami yang dari luar Kota Tinggi...


No comments: