Saturday, September 23, 2017

RAHSIA KEKUATAN UMNO DAN PENYATUAN BN YANG TIDAK MUNGKIN DITIRU PEMBANGKANG


Sejak pilihanraya pertama, pelbagai cara dilakukan parti-parti pembangkang untuk kalahkan pesaing utamanya iaitu Perikatan dan kini adalah Barisan Nasional yang diterajui UMNO. Dan sejak itu juga, pembangkang menyedari untuk kalahkan parti pemerintah Barisan Nasional, UMNO adalah target utama mereka.

Maka kita dihidangkan pula di antara parti-parti pembangkang bertali-arus menyerang UMNO dan kononnya untuk memantapkan lagi serangan, mereka telah cuba untuk bersatu dengan meniru gabungan parti-parti seperti Barisan Nasional. Justeru, wujudlah Gagasan Rakyat yang diterajui Semangat 46 terdiri dariapada DAP, PRM, Parti Bersatu Sabah (PBS) dan Barisan Progresif India (IPF) manakala PAS yang enggan berganding bahu dengan DAP kekal di dalam Angkatan Perpaduan Ummah (APU) bersama BERJASA, HAMIM dan KIMMA.

Kesemua gabungan itu samada Gagasan Rakyat mahupun APU diwujudkan kerana ingin meniru konsep Barisan Nasional tetapi akhirnya terkubur dan BN yang diterajui UMNO kekal sebagai parti pemerintah.

Kemudian, kehadiran Anwar Ibrahim di dalam blok pembangkang, wujud pula Barisan Alternatif yang menyaksikan gabungan PAS dan DAP bersama-sama parti Anwar Ibrahim - PKR. Gabungan ini kemudiannya diberi nama Pakatan Rakyat yang diterajui Anwar Ibrahim mewakili PKR telah berjaya menawan Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan Perak manakala PAS mengekalkan penguasaan di Kelantan.

Pada PRU13, Kedah ditawan BN dan Perak kekal di tangan BN semula dan DAP adalah parti terkuat di antara parti gabungan Pakatan Rakyat kerana berjaya menguasai hampir kesemua kerusi yang ditandinginya berbanding PAS dan PKR. Apabila PAS meneruskan untuk melaksana hukum hudud di Kelantan, bermula persengketaan di antara DAP dan PAS manakala PKR berpihak kepada DAP dan akhirnya Pakatan Rakyat dibubarkan.

Sekali lagi parti-parti pembangkang dengan Pakatan Rakyatnya yang cuba meniru konsep BN gagal dikekalkan dan UMNO tetap menjadi target utama serangan mereka kerana parti terkuat ini terus menerajui Barisan Nasional.

Di samping itu, DAP telah cuba memporak-perandakan PAS apabila team tajaan mereka yang diketuai Mat Sabu telah mengalami kekalahan teruk dalam pemilihan pemimpan PAS. Akhirnya Mat Sabu dan teamnya diberi nyawa oleh DAP untuk menubuh PAN dan bercerai dari PAS untuk bergabung dalam Pakatan Harapan.

Sekarang, setelah Dr Mahathir wujudkan parti baru berasaskan bangsa Melayu yang terdiri daripada bekas pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO, mereka berhajat untuk mengganti UMNO di dalam blok pembangkang. Maka parti-parti pembangkang bersatu di dalam Pakatan Harapan menggantikan Pakatan Rakyat tanpa PAS.

Ironinya, pakatan baru ini mempunyai 3 kepala iaitu Anwar, Dr Mahathir dan Wan Azizah. Walaupun DAP tidak dilihat menduduki kepimpinan tertinggi, namun apa yang disaksikan rakyat, DAP sering menentukan hala tuju gabungan baru ini. Lebih jelas apabila rakyat menyaksikan pertelingkahan sesama parti secara terbuka dan telah berlaku ketika PRN Sarawak di mana PKR dan DAP telah bertanding di kawasan yang sama.

UMNO tetap dijadikan target utama dan gabungan Barisan Nasional tetap ingin ditiru. Malangnya, walaupun ada usaha untuk mendaftarkan Pakatan Harapan dan terdahulu Pakatan Rakyat, namun oleh kerana mereka sentiasa tidak memenuhi syarat-syarat utama pendaftaran, maka Pakatan Harapan juga kekal hanya pada nama tanpa sebarang ikatan rasmi yang mampu menyatukan mereka secara mutlak.

Berikutan sejarah parti-parti pembangkang ini, Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa menegaskan yang kekuatan UMNO dan konsep Barisan Nasional (BN) itu tidak boleh ditiru sama sekali kerana ianya adalah "originaliti". Rahsia yang dikongsikan TS Annuar adalah;
“Benda original ini dibentuk dalam masa yang panjang… nak tubuh UMNO bukan mudah, bila nak lahirkan satu wadah perjuangan, kita sampingkan soal kaum dan kelompok, kita ikat berasaskan sendi agama di mana asalkan Islam maka Melayulah semua. Dari situ Melayu menjadi besar. Asalnya Melayu terlalu kecil.

“Ini sangat-sangat salah… kalau tidak kerana Islam, UMNO tidak akan terwujud, kerana UMNO terwujud adalah kerana Islam dan dalam Islam cakap membentuk pemerintahan itu satu kewajipan,satu fardu kifayah… itu asasnya."

Pokoknya, UMNO diwujudkan dengan berpaksikan agama Islam dan berteraskan perpaduan untuk semua pihak tanpa mengenpikan bangsa-bangsa lain dan juga penganut agama lain. Apakah pembangkang mampu melaksanakan sepertimana UMNO dan Barisan Nasional lakukan dalam erti kata yang sebenar?

Selagi DAP yang terang-terangan adalah anti-Melayu dan anti-Islam dengan Malaysian Malaysia mereka, parti-parti pembangkang akan kekal berpecah.
 

No comments: