Saturday, December 10, 2016

TAKTIK BARU ULAT TEKSI TETAP DIKESAN SPAD

Aksi ulat teksi di KLIA
Helah lama telah dikesan dan kini ulat teksi cuba timbulkan taktik baru yang kononnya untuk mengelirukan penguatkuasa seperti Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat(SPAD).

Pengurus Besar Kanan Bahagian Pengkuatkuasaan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Datuk Paduka Che Hasni Che Ahmad mendedahkan yang ulat-ulat teksi yang beroperasi terutamanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2.

Mereka akan menawarkan menjual kad sim prabayar kepada kita dan pada masa yang sama, mereka mula memancing untuk menawarkan khidmat teksi secara berbisik yang pastinya ia adalah teksi haram.

Sasaran mereka pasti adalah pelancong antarabangsa dan ulat-ulat teksi ini akan sentiasa berlegar-legar di pintu-pintu masuk lapangan terbang.

Pihak penguatkuasa SPAD bukan sekadar membuat operasi di jalanraya tetapi mereka sering berjaya dengan taktik penyamaran. Setelah dihidu gerakan baru ulat-ulat teksi ini, maka anggota penguatkuasa SPAD akan menyamar sebagai penjual sim kad juga.

Di situlah beberapa gerakan haram ulat-ulat berlaku dan dihidu maka tangkapan telah berjaya dilakukan.

Semamangnya pendapatan ulat-ulat teksi ini agak lumayan namun yang bakal mendapat imej buruk adalah negara kita dan juga pihak penguatkuasa SPAD.

Datuk Paduka Che Hasni Che Ahmad

Tegas untuk menegakkan undang-undang negara dan menyuburkan lagi industri pelancongan, pihak penguatkuasa SPAD akan memperketatkan lagi operasi di kedua-dua pintu masuk negara ini.

Mereka akan sentiasa memantau melalui CCTV dan untuk memberi keyakinan kepada rakyat, SPAD menjalankan tugas 24 jam dengan anggota-anggota beruniform dan juga secara penyamaran.


No comments: