Thursday, December 29, 2016

MCA - BR1M : JIKA PEMBANGKANG BERSETUJU DENGAN DR MAHATHIR, SILA JAWAB SOALAN INI


Baru-baru ini Dr Mahathir telah keluar kenyataan yang program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) adalah satu bentuk rasuah dan menyalahi undang-undang. Oleh itu, MCA inginkan pengesahan dari pihak pembangkang samada mereka bersetuju dengan kenyataan bekas Perdana Menteri itu?

Jika pembangkang bersetuju, sila jawab soalan-soalan berikut;

Pertama, kenapa pembangkang juga mewujudkan pusat pendaftaran BR1M sehingga sanggup menolong rakyat mengisi borang untuk mereka? Keduanya, apakah pihak pembangkang juga bersubahat memberi rasuah daripada BR1M kepada penyokong mereka?

Tidak berani menyanggah kenyataan Dr Mahathir, pembangkang sebenarnya bersetuju dengan polisi parti pemerintah Barisan Nasional bahawa BR1M adalah polisi yang berjaya membantu kumpulan sasar dari mereka yang berpendapatan rendah.

Malahan, di laman web PPBM sendiri di mana ini adalah parti Dr Mahathir, terdapat pautan BR1M dan tertera dengan ayat seperti berikut; "anybody who wants financial assistance, contact us."

Untuk pengetahuan pihak pembangkang, Selangor di bawah pentadbiran PKR merupakan penerima BR1M tertinggi seramai 1,017,403 daripada jumlah keseluruhan penerima seluruh Malaysia, seramai 7,280,340.

Beberapa negara maju di dunia seperti UK dan Amerika juga melaksanakan program bantuan rakyat samada dalam bentuk tunai, bantuan makanan atau skim pencen.

Oleh itu, bagaimana mungkin Dr Mahathir boleh mendakwa ia sebagai satu bentuk rasuah kerajaan sedangkan duit BR1M dimasukkan terus ke dalam akaun penerima.

Apakah Dr Mahathir telah lupa tentang 'wang ehsan' atau bayaran gratuiti kepada Terengganu yang telah diperkenalkan pada tahun 2000 ketika PAS menguasai negeri itu?

Oleh yang demikian, janganlah mudah untuk mengkritik usaha baik Barisan Nasional demi menagih sokongan pengundi. Hakikatnya, Dr Mahathir bukan saja memperlekeh usaha kerajaan malahan beliau sebenarnya telah menghina rakyat yang berpendapatan rendah yang sedang menanti-nanti BR1M yang akan datang.

Walau apa pun tanggapan Dr Mahathir dan pihak pembangkang, MCA beserta sayap Pemuda dan Wanitanya akan meneruskan membantu rakyat mendaftar BR1M dan kemaskinikan maklumat pemohon terutamanya nombor akaun agar mereka menerima pembayaran tanpa sebarang kesulitan.
 

No comments: