Friday, September 25, 2015

SPAD : OPS SERKAP BERMULA 21 HINGGA 28 SEPTEMBER UNTUK CUTI AIDIL ADHA


Setiap kali menjelang cuti perayaan, SPAD akan memastikan penumpang kenderaan awam terutamanya yang menaiki bas ekspres serta teksi selamat sampai ke destinasi mereka. Ia bermula dari mereka menaiki bas di Terminal sehinggalah ketika mereka di dalam perjalanan.

Oleh itu, bermula 21 September lalu, pihak penguatkuasa SPAD telah menjalankan pemantauan dan ia akan berakhir pada 28 September 2015 di dalam Ops SERKAP.

Sepanjang 2 hari pada 21 dan 22 September lalu, pihak penguatkuasa SPAD telah mengesan sejumlah 54 kesalahan yang membabitkan bas, lori dan teksi di seluruh Semenanjung Malaysia.

Pada 23 September lalu pula, operasi membenteras ulat tiket, teksi tidak mengguna meter dan kereta sapu yang mengguna Apps Grab telah dilakukan sekitar Pudu Sentral khusus untuk cuti perayaan Aidil Adha.

Yang pasti, hot-spot ulat tiket di Terminal Pudu Sentral telah berjaya memberkas mereka telah dikesan di mana 2 kes memujuk dan mendesak di bawah kesalahan Seksyen 205 APAD 2010. 2 kes kereta sapu dan 2 kes teksi tidak mengguna meter juga telah dikesan yang melibatkan Sek 16 dan Sek 22 APAD 2010 setiap satu.

Di dalam operasi kali ini, 2 kenderaan mewah iaitu 1 Mercedes Benz dan Toyota Camry adalah di antara kereta sapu yang telah disita dan sekiranya sabit kesalahan, mereka akan didakwa di bawah Sek 205, Sek 16 dan Sek 22 di mana mereka akan didenda di antara RM10,000 hingga RM500,000 dan penjara di antara 1 tahun hingga 5 tahun atau kedua-duanya.

Menurut Mej Jen (B) Dato' Paduka Che Hasni Bin Che Ahmad, Pengurus Besar Kanan Bahagian Penguatkuasaan SPAD, kesemua yang ditahan berusia antara 40 hingga 50 tahun dan juga mendapati kenderaan mewah yang disita mempunyai cukai jalan yang tamat tempoh.

Kepada penggiat-penggiat kegiatan haram ini, operasai membentras yang dijalankan penguatkuasa SPAD tidak dilakukan pada musim cuti perayaan sahaja tetapi pada setiap masa. Jika tidak serik untuk disaman, kereta-kereta anda juga akan disita dan status hak milik anda juga akan dibatalkan serta kenderaan anda bakal dilelong.

Terima kasih kepada pengguna awam yang turut memberi kerjasama kerana melaporkan kegiatan yang menyalahi undang-undang. Diharap lebih ramai yang tampil memberi maklumat agar setiap kegiatan haram dapat dibentras dan pengguna awam tidak dianiaya.

No comments: