Saturday, December 13, 2014

SPAD : UNDANG-UNDANG PERLU DIUTAMAKAN WALAUPUN ANJUR PROGRAM AMALPihak SPAD telah berkali-kali mengingatkan semua pengusaha-pengusaha pengangakutan awam darat agar mematuhi Akta Pengangkutan Awam Darat, 2010 dan ini tidak terkecuali kepada syarikat UBER yang baru-baru ini telah bersetuju mematuhi undang-undang negara.

Baru saja pada awal bulan ini, Uber telah menyatakan persetujuan mereka untuk mematuhi undang-undang negara kita (baca DI SINI), namun mereka telah menganjurkan satu program amal yang melibatkan artis-artis Malaysia yang akan memandu kenderaan Uber dan mengenakan caj.

Peringatan Media dari pihak SPAD adalah jelas dan terang seperti berikut;

PERINGATAN MEDIA SPAD

BERKAITAN ‘CHARITY DRIVE WITH THE STARS’ ANJURAN UBER DAN VOLKSWAGEN MALAYSIA

Merujuk kepada acara 'Charity Drive with the Stars' anjuran Uber dan Volkswagen Malaysia pada hari ini (12 Disember), Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat ('SPAD' atau 'Suruhanjaya') ingin mengeluarkan kenyataan dibawah bagi kepentingan orang awam:

Walaupun SPAD memuji niat murni penganjur di dalam aktiviti amal bersama selebriti, Suruhanjaya ingin menasihatkan orang awam, selebriti, semua yang terlibat termasuk Uber dan Volkswagen Malaysia, bahawa sebarang kenderaan yang digunakan sebagai teksi dan mengambil tambang daripada penumpang, mesti mematuhi undang-undang sepertimana termaktub di dalam Akta Pengangkutan Awam Darat, 2010. Ini bermaksud pemandu kenderaan diwajibkan mempunyai Lesen Perkhidmatan Awam (PSV) dan kenderaan yang digunakan mesti didaftarkan dengan SPAD lengkap dengan perlindungan insurans yang sesuai bagi perlindungan penumpang yang membayar tambang.

SPAD memuji niat murni semua pihak yang terlibat; tetapi Suruhanjaya juga ingin menasihatkan agar mereka mendapatkan pengesahan daripada SPAD bagi menentukan pematuhan undang-undang yang berkaitan pengangkutan awam darat ketika menjalan program-program sedemikian.

Denan peringatan di atas, nampaknya pihak penganjur iaitu UBER dan Volkswagen Malaysia samada sengaja ingin melanggar peraturan atau mereka tidak tahu. Pilihan tidak tahu adalah tidak munasabah kerana sejak Ogos lalu sehingga hari Uber bersetuju untuk mematuhi undang-undang negara, telah dijelaskan berkali-kali.

Walau apa pun alasan penganjur, samada ingin mengadakan promosi dan publisiti dengan melibatkan beberapa artis popular seperti Sazzy Falak, Ean Nasrun and Jinnyboy, Afdlin Shauki, Joyce Wong, Yasmin Hani, Lisa Surihani, Dynas Mokhtar, Sheena Liam, Reshmonu, Phat Fabes, JJ - Red FM, Moots Shuvit and Sarah Lian, adalah tanggungjawab Uber memaklumkan peraturan-peraturan dan undang-undang yang perlu dipatuh.

Diharap masyarakat awam termasuk juga artis-artis yang terlibat tidak diperguna oeh pihak-pihak yang hanya ingin mengaut untung dan akhirnya, sekira didapati bersalah oleh pihak penguatkuasa SPAD, mereka perlu mendapat penjelasan dari penganjur.

Kami juga tertanya-tanya, adakah Uber tiba-tiba terpaksa bersetuju dengan peraturan SPAD hanya kerana program yang telah dirancang ini?

Kepada Uber dan Volkswagen, janganlah cuba mengambil kesempatan kerana jika ingin berniaga di Malaysia... PATUHI DAN HORMAT UNDANG-UNDANG DI NEGARA KITA.

No comments: