Friday, November 18, 2016

PENOLAKAN CAMPURTANGAN GEORGE SOROS ANTARA RESOLUSI AGM MCASetelah DikiLeaks mendedahkan minit mesyuarat Open Society Foundation (OSF) kepunyaan George Soros yang telah memberi sumbangan kewangan kepada pergerakan Bersih 2.0, MCA memandang serius dengan pendedahan ini memandangkan sejarah telah membuktikan kegiatan mencampuri urusan dalam negara-negara lain sering dilakukannya.

Di dalam Perhimpunan Agung MCA 2016, sebulat suara telah bersetuju untuk mempertahankan kedaulatan negara dan menentang segala bentuk campurtangan dalam politik tempatan oleh penyangak pedagang matawang terkenal, George Soros melalui OSF serta pihak-pihak lain yang mahu mempengaruhi perkembangan politik tanah air untuk mengikut telunjuk mereka.

Terlalu banyak bukti yang mengaitkan kegiatan penyusupan oleh pengaruh Soros ke dalam sistem ekonomi dan politik di negara-negara Asia-Pasifik. Soros akan menyalurkan bantuan kewangan kepada badan-badan NGO di negara-negara ini, seterusnya akan mengganggu politik dalaman negara tersebut sehingga mampu menumbangkan sesebuah kerajaan yang sedia ada, di samping percubaan meraih untung berlebihan.

Kegiatan ini sedang mendapat perhatian serius. Oleh itu, MCA dengan tegasnya keperluan untuk menghalang penyusupan kuasa-kuasa asing yang setakat ini adalah ancaman kepada keselamatan negara. Kepada mereka yang bersekongkol atau menerima bantuan daripada kuasa-kuasa yang terselindung seperti OSF dari Soros, kerjasama mereka mampu menjejaskan kedaulatan negara dan kita seharusnya berhati-hati.

Malah baru-baru ini setelah pendedahan DikiLeaks, Maria Chin selaku pengerusi Bersih 2.0 yang bercadang untuk meneruskan perhimpunan haram mereka pada 19 November, tidak menafikan sumbangan dari OSF. Lebih mengejutkan apabila Soros menyatakan mempunyai kepentingan peribadi ke atas sistem pilihanraya yang akan datang setelah Bersih, Bar Council, MalaysiaKini dan Merdeka Centra menerima duitnya.

Itulah di antara resolusi yang terkandung di AGM MCA serta rasionalnya, dan di antara lain di dalam resolusi hal-ehwal antarbangsanya adalah;
1. AGM MCA menyokong hubungan dua hala dengan parti-parti politik utama  luar negara bagi membolehkan kerjasama politik merentasi sempadan, dan meningkatkan hubungan di antara MCA dan masyarakat cina tempatan dengan masyarakat antarabangsa.

2. AGM MCA mendesak negara-negara di rantau Asia Tenggara untuk menubuhkan 'Anti-Terrorism Task Force' khas bagi mengelak ancaman yang berterusan oleh kumpulan bersenjata dari selatan Filipina, terutama sekali memastikan keselamatan kawasan pantai timur di Sabah.

3. AGM MCA mendesak agar hubungan negara-negara Asia Tenggara bekerjasama untuk menangani dan mencapai penyelesaian yang berkesan ke atas penyangak pembakaran terbuka yang telah jelas menyalahi undang-undang, terutama di Indonesia, sehingga tercetusnya jerebu yang merentasi sempadan dan yang mengancam rantau ini pada setiap tahun.

No comments: