Sunday, November 13, 2016

DATUK WEE : SUNTIKAN SEMANGAT 'TRAIN TO BUSAN' UNTUK PEMUDA MCA


Baru-baru ini, filem Korea 'Train to Busan' telah menjadi tontonan kegemaran rakyat Malaysia dan di antara adengan yang dijadikan suntikan semangat ketika menyampaikan ucap utama Datuk Wee Ka Siong ketika merasmikan mesyuarat tahunan Pemuda MCA adalah bagaimana beberapa karakter lakonan dalam mengatasi suasana yang terancam.

Datuk Wee menyebut di antaranya, seperti Ma Dong-Seok, seorang suami yang sentiasa menjadi orang pertama untuk bertindak dan pada masa yang sama bersabung nyawa untuk selamatkan isterinya yang sedang sarat mengandung; Gong Yoo pula adalah ayah yang akan lakukan apa saja untuk anak perempuannya; manakala Choi Woo-Shik, pemain baseball yang sanggup mengorbankan nyawa demi peminat setianya dan tidak ketinggalan karakter seorang kakak yang pentingkan keselamatan adik dan berkorban untuk penumpang keretapi. Kesemua itu menyerlahkan semangat tidak mementingkan diri dan juga pengorbanan yang disifatkan Datuk Wee sebagai semangat sebenar 'Train to Busan'.

Inilah semangat yang sebenar yang diwarisi MCA dari nenek moyang sejak MCA ditubuhkan pada tahun 1949. Semangat seperti ini juga merupakan bukti nyata di antara MCA dan pemimpin-pemimpin serta ahli-ahli Pemuda MCA.

Pengorbanan pengasas Pemuda MCA, mendiang Dato’ Sim Mow Yu yang telah bertungkus-lumus memperjuangkan pendidikan Cina, semangat beliau terdapat di dalam cerita 'Train to Busan'. Tidak ketinggalan juga pemimpin seperti Tan Sri Lee Kim Sai, Datuk Seri Kee Yong Wee, Dato’ Yap Pian Hon, Tan Sri Chan Kong Choy, sehingga ke Tan Sri Ong Tee Kiat, dan sekarang Presiden MCA terkini, Dato’ Sri Liow Tiong Lai; kesemuanya mempunyai semangat dan karakter yang disebutkan. Mereka sentiasa tegas di barisan hadapan untuk negara dan bangsa apabila berhadapan dengan isu-isu yang mencabar sewaktu dengannya.

Sejarah telah menyaksikan yang pemimpin-pemimpin MCA terdahulu sentiasa memiliki semangat ini. Tun Tan Cheng Lock menubuhkan MCA dengan tujuan menggabungkan tenaga untuk membantu golongan yang memerlukan kerana enggan melihat bangsanya merana di kala zaman kesusahan. Beliau membantu dengan apa cara sekali pun dan beliau juga telah mewakili bangsa cina untuk memperjuangkan kemerdekaan di samping rakan-rakan yang berbangsa lain, menetapkan asas yang kuat bagi masyarakat cina untuk menikmati kewarganegaraan, pendidikan bahasa ibunda, kebebasan politik dan perdagangan serta hak-hak yang lain.

Begitulah berterusannya semangat 'Train to Busan' ini sehingga ke hari ini di mana MCA akan sentiasa ke hadapan dahulu dan masa berada walaupun di saat yang terakhir untuk menyelesaikan apa saja isu yang menyentuh Perlembagaan Negara di dalam perlaksanaan hukum hudud sehinggakan Presiden MCA sanggup melepaskan jawatannya di dalam kerajaan. Datuk Wee juga menyokong keputusan Presiden tanpa kesal dan merungut, demi kelangsungan bangsa, masyarakat dan negara. Tetapi bukan DAP!

Di kala MCA berhadapan dengan keadaan susah dan getir apabila masyarakat cina hampir menyingkirkan mereka, Datuk Wee menasihatkan agar jangan sekali-kali visi MCA dihentikan malahan membela rakyat perlu diteruskan sepertimana si suami yang berani Ma Dong-Seok di dalam Train to Busan, yang pertama berdiri tegak dan bertanggungjawab ketika cabaran getir di waktu ini.

MCA perlukan pemuda MCA yang bersemangat Ma Dong-Seok di barisan hadapan bersama-sama Presidennya yang tidak gentar berhadapan dengan dugaan getir malahan terus memacu merempuh segala rintangan.

Satu karakter yang menepati sikap DAP adalah bos syarikat pengangkutan Kim Ui-Seong. Pada mulanya beliau seolah-olah ingin bersama-sama menyelamatkan nyawa penumpang keretapi tetapi oleh kerana keadaan semakin runcing, beliau telah mengguna segala tipu helah mengorbankan penumpang-penumpang lain demi kepentingan diri.

Begitu juga DAP, sebelum menyingkirkan PAS, mereka mengguna penyokong PAS semahu-mahunya sehingga sanggup membohongi masyarakat cina yang hudud tidak akan dilaksanakan. Apakah kita telah lupa bagaimana Liew Chin Tong mengatakan hudud adalah isu palsu MCA? Anthony Loke pernah berkata yang bukan Islam tidak perlu takutkan hukum hudud asalkan tidak mencuri dan merompak. Ngar Kor Ming sehingga sanggup membaca ayat al-Quran untuk membodek penyokong PAS.

DAP mentertawakan bantahan MCA terhadap perlaksanaan hudud tetapi apabila akhirnya apabila PAS berjaya meluluskan hukum hudud di Kelantan, DAP salahkan MCA dengan putarbelitnya. Bukankah sikap DAP ini serupa dengan karakter si tuan punya syarikat pengangkutan Kim Ui-Seong yang sanggup menipu orang lain demi kepentingan dirinya?

Jangan lupa pula, di akhir cerita Train to Busan, anak kecil yang bernama Kim Soo-Ahn, yang telah menyanyikan lagu patriotik di akhir perjalanannya menuju zon selamat yang berjaya menambat hati askar-askar Korea agar tidak melepaskan tembakan kepada beliau. Walaupun cerita tersebut berakhir di situ, Datuk Wee yakin yang masih ramai yang terperangkap yang masih hidup dan mereka perlukan bantuan.

Datuk Wee yakin bahawa ramai di antara ahli-ahli MCA seperti askar-askar yang tidak terkorban yang tidak akan melakukan perbuatan tidak beretika atau perbuatan melampau.

Ambillah iktibar dari cerita 'Train to Busan' ini untuk peroleh semula keyakinan dan sokongan rakyat dengan berpesan kepada mereka : MCA akan bersama-sama mereka mengharungi segala masalah dan ujian, untuk selama-lamanya!

No comments: