Thursday, July 14, 2016

TRAGEDI TEROWONG MENORA : QISTINA EXPRESS DIAMBIL TINDAKAN


Kemalangan yang melibatkan Qistina Express di Km265.8 Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Terowong Menora bukanlah kejadian yang tidak sengaja mahupuan disebabkan bencana alam.

Oleh kerana dengan nyata pelanggaran syarat-syarat keselamatan mandatori yang telah disahkan pihak SPAD berdasarkan laporan auditnya pada 12 Julai 2016, maka syarikat Qistina Express Sdn Bhd telah digantung lesen perniagaannya yang didapati memiliki 26 permit bas. 

Proses penggantungan lesen ini telah dimulakan dan disah oleh Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, En Mohd Azharuddin Mat Sah di dalam kenyataan rasmi media. Pada masa yang sama, ini adalah tindakan awal sebelum pihak MIROS mengeluarkan siasatan lengkap mereka.

Pematuhan Kod Amalan Industri (ICOP) SPAD adalah mandatori untuk setiap syarikat bas ekspres mengutamakan keselamatan penumpang dan sekiranya gagal, tindakan tegas tidak akan dilengahkan. Pihak SPAD juga mengingatkan kepada syarikat-syarikat pengendali bas ekspres yang lain dan tindakan tegas ini diharap dijadikan bukan saja sebagai peringatan malahan dijadikan pengajaran kepada yang lain.

Kepada orang ramai, pihak SPAD memberi jaminan bahawa suruhanjaya sentiasa bekerjasama dengan agensi-agensi penguatkuasa undang-undang yang lain seperti PDRM dan JPJ bagi memastikan pengendali bas ekspres mengutamakan keselamatan penumpangnya dengan kenderaan yang mematuhi segala peraturan lalu lintas dan berada dalam keadaan terbaik dan selamat.


No comments: