Friday, July 08, 2016

BEZA SEKALI DI ANTARA UCAPAN AIDIL FITRI PEMIMPIN MCA DENGAN DAP

Beza ibarat langit dan bumi di antara MCA dan DAP jika membaca ucapan perayaan Aidil Fitri yang diraikan umat Islam dan bangsa Melayu di seluruh negara. MCA dan DAP adalah dua parti politik yang mewakili bangsa Cina tetapi MCA nampaknya lebih memilih untuk memahami dan menghormati perayaan bangsa Melayu tetapi DAP memilih untuk dijadikan satira politik penghinaan mereka yang tidak mengenal batasan.

Jelas apabila kita membaca perutusan-perutusan pemimpin MCA ini dan di antaranya;1. Presiden MCA Dato' Sri Liow Tiong Lai merangkap Menteri Pengangkutan Malaysia awal-awal lagi menekankan penghayatan dalam menyambut aidilfitri
di mana nilai-nilai murni seperti bermaaf-maafan dan mengeratkan hubungan silaturahim sesama insan tanpa mengira bangsa dan agama.
Liow: Tingkatkan persefahaman, eratkan siraturahim

Setibanya bulan Syawal ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh umat Islam di Malaysia. Semoga sambutan bersama keluarga dan sahabat handai meriah dan penuh keberkatan buat anda semua.

Sambutan hari raya yang meraikan nilai-nilai murni menjadikannya lebih bermakna. Penghayatan sifat saling bermaafan, persefahaman dan mengeratkan hubungan silaturahim bukan sahaja bagi mereka yang menyambut aidilfitri, malah dapat diterapkan kepada seluruh rakyat Malaysia yang berbilang kaum demi meningkatkan lagi keharmonian sesama kita.

MCA sebagai parti komponen Barisan Nasional, berpegang teguh kepada semangat bermuafakat dan wasatiyyah yang merupakan kunci kejayaan negara
sehingga kini. Pentadbiran BN yang berlandaskan kesederhanaan dan semangat konsensus adalah tunjang kepada kesetiaan dan cinta akan bangsa dan negara. Berpaksikan prinsip-prinsip ini, sama-sama kita terus memperkukuhkan semangat dan membentuk tenaga positif terhadap perpaduan di kalangan rakyat dan sama-sama kita menolak mana-mana pihak yang menyemai benih kebencian di antara kita.

Sesungguhnya, sifat-sifat murni adalah teras pembangunan dan kemajuan negara yang perlu terus diperkasakan, lebih-lebih lagi dikalangan generasi muda yang bakal memimpin negara. Diharap sambutan lebaran pada kali ini penuh bererti dan bagi mereka yang bakal pulang ke kampung halaman, semoga perjalanan selamat sampai ke destinasi masing-masing.

Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin kepada semua.

Manakala Timbalan Presiden MCA, Datuk Wee Ka Siong pula telah mengguna pendekatan kreatifnya untuk membantu rakyat setempat agar mereka tidak ketinggalan bersama-sama dapat meraikan hari yang mulia ini;


Begitu juga kesempatan ini, Senator Dato' Chai Kim Sen melakarkan ucapan di dalam posternya;

 
 Apa pula ucapan dari pihak DAP, bandingkanlah...


Malangnya, ketika rakyat Malaysia menganggap ini sebagai satu penghinaan kepada perayaan bangsa Melayu, rakan Nga Kor Meng, Teresa Kok yang juga terkenal dengan sikap gemar mengguna politik kebencian, menganggap soal keagamaan sebagai gurauan senda kepada mereka selepas mendapat kecaman.

Apakah wakil-wakil rakyat Cina DAP seperti Nga Kor Meng dan Teresa Kok layak bersama-sama rakyat Malaysia yang lain meraikan AidilFitri juga? Apakah DAP sememangnya layak untuk memimpin rakyat Malaysia yang terdiri dari pelbagai bangsa dan agama? Jelas, jika dibandingakan degnan MCA, DAP seperti tidak mempunyai nilai-nilai murni yang disarankan Presiden MCA Datuk Liow dan jauh sekali apabila rakyat tidak akan dapat bergantung harapan seperti yang ditunjukkan Datuk Wee Ka Siong pula.

Inilah perbezaan ketara di antara MCA dan DAP!
 

No comments: