Tuesday, July 05, 2016

MCA DEDAHKAN KUTIPAN DERMA UNTUK GUAN ENG YANG DOUBLE STANDARD TERHADAP AHLI DAP


DAP cuba meraih sokongan simpati ke atas dakwaan yang dikenakan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang dan juga Setiausaha Agong parti itu, diatas tuduh melakukan salah guna kuasa dan rasuah. Guan Eng mengaku tidak bersalah dan mohon untuk dibicarakan. Justeru mahkamah telah menentukan beliau diikat jamin sebanyak sejuta dan perbicaraan dijadualkan pada bulan September nanti.

Duit ikat jamin telah dibayar dan sekarang DAP ingin mengutip derma dari rakyat dan ahli-ahlinya yang konon untuk menunjukkan solidariti kepada Guan Eng. Inilah yang dipersoalkan MCA, apa perlunya dikutip duit rakyat sedangkan telah dibayar dan dakwaan terhadap Guan Eng adalah kesilapan peribadi di mana beliau sebagai penjawat awam telah salah guna kuasanya memberi projek kepada penjual banglo dengan harga yang lebih murah dari harga pasaran semasa.

MCA membidas sikap kepimpinan DAP yang 'double standard' apabila masih ada ahli mereka yang dibiarkan tanpa sebarang bantuan. Bekas pemandu
mendiang Karpal Singh telah dipenjarakan lebih dari sebulan apabila DAP tidak langsung membantu beliau membayar duit ikat jamin sebanyak RM5,000. Mendiang Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng juga tidak dibantu langsung ketika beliau sedang bergelumang dengan penyakit kansernya dan ini telah didedahkan sendiri oleh isterinya.

Jika DAP terlupa, MCA ingin mengingatkan mereka tentang kutipan "Selamatkan Bukit China" pada tahun 1984 bertujuan untuk menghalang rancangan pembangunan kerajaan negeri Melaka di kawasan tersebut. Hakikatnya, isu tersebut telah diselesaikan tanpa melibatkan sesen pun tetapi DAP enggan mendedahkan ke mana perginya kutipan serta jumlah sebenar kutipan tersebut.

Jangan kita lupa pada tahun 1984, Guan Eng dan bapanya Kit Siang masih bertapak di Melaka dan mereka juga terlibat secara langsung dengan kutipan "Selamatkan Bukit China". Apakah modus operandi ini akan berulang sekali lagi di Pulau Pinang di mana kutipan derma tidak diisytiharkan secara terperinci dan hilang entah ke mana.

DAP yang kononnya membela nasib malang rakyat yang memerlukan dengan jelas bukan saja mengheret rakyat di dalam kesalahan peribadi Guan Eng, tetapi meneruskan penipuan dengan meraih wang rakyat untuk membantu Guan Eng yang mampu membeli rumah berharga berjuta ringgit. Inilah mesej sebenar MCA kepada ahli-ahli DAP di mana apakah kutipan derma solidariti Guan Eng sebenarnya untuk selamatkan Pulau Pinang atau untuk selamatkan banglo Guan Eng?

Kepimpinan DAP tak perlu nak samakan apa yang berlaku terhadap isu 1MDB dengan PM Najib Razak di mana beliau hanya disiasat manakala Guan Eng telah pun didakwa dan dakwaan mahkamah ini telah dikemukakan bersama-sama bukti yang kukuh. Lebih tidak bermaruah apabila dengan cubaan meraih simpati untuk Guan Eng, DAP nampaknya menyokong amalan rasuah dan salah guna kuasa yang jelas bertentangan dengan prinsip CAT (Competency, Accountability and Transparency) kerajaan Pulau Pinang mereka.

No comments: