Saturday, July 09, 2016

DATUK LIOW : KESELAMATAN DI KLIA DAN KLIA2 TERKAWAL DAN RAKYAT MALAYSIA TIDAK PERLU PANIK


Ketika dunia digoncang dengan berita serangan pengganas di Lapangan Terbang Atartuk Istanbul, Turki dan tragedi pengeboman di lapangan terbang di Brussels, Jerman pada bulan Mac lalu, keselamatan di kedua-dua pintu masuk utama negara di KLIA dan KLIA 2 telah diberi jamninan dipertingkatkan sejak Mac lalu.

Justeru, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengingatkan kita agar tidak perlu panik memandangkan keselamatan di kedua-dua lokasi ini adalah terkawal dan diberi perhatian di tahap yang paling tinggi. Beliau juga mengesahkan yang tahap keselamatan di kedua-dua KLIA dan KLIA2 telah dipertingkatkan dengan kerjasama pihak PDRM dan juga polis bantuan.

Walaubagaimanapun, di antara langkah yang boleh diambil oleh orang ramai untuk bersama-sama menjaga keselamatan di lapangan terbang apabila ternampak bagasi yang agak mencurigakan ataupun berlegar-legar di persekitaran lapangan terbang agar memaklumkan segera kepada pihak Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

Tahap keselamtan juga diberi perhatian serius di KL Sentral ke lapangan terbang memandangkan ia adalah hub dan 'check point' pengangkutan awam darat melalui rel. Sebelum ini hanya terdapat beberapa CCTV tetapi memandangkan keadaan yang memerlukan perhatian keselamatan yang tinggi, langkah-langkah tambahan akan ditingkatkan.

Di antara langkah yang akan diambil termasuk juga menyediakan mesin saringan untuk penumpang-penumpang dan bagasi yang menuju ke KLIA atau KLIA2 selain daripada menambahkan lagi CCTV di sekitar bangunan KL Sentral. Ini adalah merupakan  langkah awal keselamatan sebelum penumpang menuju ke lapangan terbang.

Untuk makluman, pihak keselamatan kita sentiasa meningkat semua prosedur operasi standard yang berkaitan dengan keselamatan dan pihak polis telah berjaya mengesan pergerakan IS di negara kita terutamanya dari golongan yang bersimpati. Mereka diawasi agar sebelum mereka bertambah radikal dan seterus merancang untuk melancarkan serangan, polis telah mampu mengekangnya.

Oleh itu, adalah tidak perlu untuk orang awam berasa panik memandangkan keadaan keselamatan negara yang stabil dan segala langkah keselamatan sentiasa dipertingkatkan di negara ini.

No comments: