Wednesday, May 11, 2016

S.P.A.D. ATASI PUNCA KESESAKAN LALULINTAS SEKITAR PUDU SENTRAL

Kesesakan lalulintas melampau sekitar Pudu Sentral telah pun dapat diatasi. Kini pihak S.P.A.D. telah mengetahui puncanya.

Jika ada antara kita yang pernah mengalaminya, sepanjang perjalanan di Jalan Tun Tan Cheng Lock dan Jalan Tun Sambanthan menuju ke Pudu Sentral, kesesakan lalulintas melampau tidak dapat dielakkan dan jika terpaksa, kita hanya mampu berkompromi meredah juga jalan ini. 

Walaubagaimanapun di dalam kajian S.P.A.D., di dalam keadaan jalan sempit dengan lalulintas kenderaan yang sesak, rupanya bas henti-henti dan juga ada bas ekspres yang mengambil dan menurunkan penumpang. Adakalanya bukan sekadar sebuah malahan berderet-deret bas-bas ini berhenti dan menghalang kenderaan lain.


Oleh itu, pihak S.P.A.D. telah mengambil keputusan demikian;
PEMBERHENTIAN PENGAMBILAN DAN PENURUNAN PENUMPANG DI JALAN TUN TAN CHENG LOCK / JALAN TUN SAMBANTHAN KE PUDU SENTRAL

Kuala Lumpur - Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat(SPAD)ingin memaklumkan para pengguna perkhidmatan bas ekspres / henti-henti laluan KL– Seremban bahawa, segala aktiviti mengambil dan menurunkan penumpang di sepanjang Jalan Tun Tan Cheng Lock / Jalan Tun Sambanthan (berhampiran denga Stesen LRT Pasar Seni) akan berpindah ke Pudu Sentral berkuatkuasa pada 7 Mei 2016.

Syarikat-syarikat bas yang terlibat secara langsung adalah seperti berikut:

    Sistem Kenderaan Seremban – Kuala Lumpur Sdn. Bhd.
    Suasana Edaran Sdn. Bhd.
    North South Speed Sdn. Bhd.
    Syarikat Kenderaan Bahau Sdn. Bhd.

Syarikat bas bagi kelas lesen yang lain juga tidak dibenarkan untuk berbuat demikian.

Langkah ini adalah bagi memastikan keselamatan dan keselesaan pengguna kerana tempat ini tidak sesuai bagi aktiviti mengambil dan menurunkan penumpang bas.

Harap maklum. Terima kasih.
 
Tindakan bijak S.P.A.D. ini sememangnya dinanti-nantikan dan diharap dapat melancarkan lalulintas dan mengurangkan kesesakan yang telah dialami sejak berabad yang lalu. Tindakan S.P.A.D ini juga pasti dari aduan rakyat dan terima kasih S.P.A.D. kerana prihatin.

No comments: