Tuesday, July 21, 2015

#LOWYAT : NIAT PRESIDEN MCA HANYA UNTUK KEKALKAN PERPADUAN ANTARA KAUM

Di dalam perutusan Hari Raya AidilFitri 2015 Perdana Menteri Najib Razak, beliau ada menyebut tentang pentingnya memelihara silaturrahim di antara kaum;
Pada hari baik di Aidil Fitri yang mulia ini, marilah kita kembali kepada fitrah. Jernihkan hubungan yang telah layu, perkukuhkanlah persaudaraan yang hampir lesu. Bukalah seluas-luasnya pintu hati, pintu rumah dan pintu-pintu kebaikan serta jendela silaturrahim 1Malaysia.

... serta 2 lagi mesej perpaduan Perdana Menteri melalui akaun twitternya;


dan juga arahan tindakan beliau;


Oleh itu, di mana silapnya apabila Presiden MCA, Datuk Sri Liow Tiong Lai turut menyahut seruan Perdana Menteri dengan cadangan untuk mengadakan sambutan aidilfitri bersama di Plaza Low Yat?

Dari sudut politik, apakah sebagai Presiden sebuah parti politik yang mewakili bangsa Cina ingin meredakan ketegangan di antara bangsa Cina dan Melayu dilihat sebagai tidak rasional? Inilah bezanya di antara DAP dan MCA di mana DAP akan ambil kesempatan menjarakkan lagi ketegangan bangsa ini tetapi MCA yang terkenal dengan misi hidup serumpun di dalam suasana harmoni dan bekerjasama, cuba merapatkan semula jurang ketegangan.

Prihatin Presiden MCA tidak terhenti di sini walaupun mendapat pelbagai reaksi. Setelah membuat lawatan ke Plaza Low Yat dan melihat sendiri keadaan perniagaan di sana dan mendengar rintihan peniaga-peniaga di sana, MCA bercadang mengatur satu sesi dialog di antara peniaga Low Yat Plaza dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar di dalam masa terdekat.

Mungkin ada di antara kita yang tidak sedar dengan kesan yang lebih besar jika insiden Low Yat dibiarkan berterusan memainkan api perkauman terutama persepsi-persepsi negatif di laman media sosial.

Yang pasti negara kita akan dianggap sebagai sebuah negara yang kuat perkaumannya dan sedang mengalami ketegangan kaum. Apabila ini berlaku, pasti menimbulkan kesangsian dan ketakutan pelancong luar negara. Justeru, pelabur-pelabur asing terutamanya dari negara China akan ragu-ragu berniaga di Malaysia. Akhirnya, hubungan dua hala di antara China dan Malaysia pasti renggang.

Inilah kelebihan MCA yang menjadi kegagalan DAP dalam mengekal dan menggalakkan perpaduan nasional di negara kita. Syabas MCA!

No comments: