Friday, November 03, 2017

SPAD TAMBAH LAGI 2 APLIKASI UNTUK PENGGUNA PENGANGKUTAN AWAM DARAT


Di dalam merealisasikan pencapaian 40% pengguna penangkutan awam darat pada tahun 2030, pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat akan mempermudahkan lagi perjalanan anda dan dengan itu 2 lagi aplikasi untuk pemegang telefon pintar bakal dilancarkan.

Pada akhir tahun ini, dijangkakan aplikasi 'Journey Planner' bakal dilancarkan dan menjelang 2019, SPAD bercadang memperkenalkan sistem satu kad bayaran tambang untuk semua pengangkutan awam darat. Aplikasi 'Journey Planner' ini mampu memberi maklumat setiap pilihan perjalanan pengangkutan awam dari satu tempat ke tempat lain.

Aplikasi "Journey Planner" menyediakan pilihan perjalanan berdasarkan data PMHS. Pengguna boleh mencari cara yang paling berkesan dan paling murah untuk menuju ke sesuatu lokasi dari pelbagai pengangkutan awam. Untuk perjalanan bas, pencarian akan menunjukkan maklumat yang merangkumi jarak sebenar dan anggaran masa ketibaan bas yang sedang bergerak.

Sebelum ini, SPAD telah melancarkan aplikasi MeterOn pada tahun lalu, ia amat berkesan membantu penumpang-penumpang teksi dan bas ekspress membuat aduan terus kepada SPAD mengenai kesalahan pecut dan sikap pemandu. Dengan memasukkan nombor pendaftaran kenderaan, pengguna akan mampu mendapat maklumat mengenai pemandu, memerika jika terdapat kesalahan undang-undang dan menariknya, mereka juga akan diberi maklumat dari penilaian penumpang-penumpang mereka yang terdahulu.

Justeru, dengan adanya aplikasi seperti MeterOn ini, bukan saja penumpang mudah membuat laporan malahan di pihak SPAD juga dengan segera dapat mengambil tindakan dan sekali gus keselamatan rakyat akan dapat terjamin apabila mengetahui pihak SPAD sentiasa memantau.

Walaupun kini pencapaian pengguna kenderaan awam di tahap 20%, namun jika dibandingkan pada tahun sebelumnya, peratus pengguna hanyalah 11% sahaja berbanding dengan pemilikan kenderaan peribadi sebanyak 93% di mana ia adalah ketiga tertinggi di dunia.

Di dalam kajian pihak SPAD, menjelang tahun 2030, 75% dari Malaysia akan bertukar menjadi bandar dan akan memberi kesan kepada pertambahan penduduk dan juga pengangkutan awam turut diperhebatkan. Sekali gus, rakyat akan lebih bergantung kepada pengangkutan awam untuk mengelak dari kesesakan trafik dan segala maklumat akan mudah diperolehi melalui telefon pintar.

Oleh itu, pihak SPAD sentiasa meningkatkan pelbagai pendekatan dan inisiatif untuk memastikan mod pengangkutan awam dijadikan keutamaan.

No comments: