Monday, March 14, 2016

#RAFIZI MASIH BERHUTANG JAWAPAN SOALAN MP BN KOTA TINGGI


Kelaziman perangai ahli-ahli Parlimen dari PKR dan DAP akan mengambil kesempatan melemparkan pelbagai tuduhan terhadap kerajaan ketika berbahas. Mereka anggap itu adalah arena ceramah politik mereka, namun apabila ada celahan pertanyaan dan memohon penjelasan dari pihak ahli parlimen Barisan Nasional, seperti biasa samada rakan mereka akan cuba timbulkan kekecohan atau tidak menjawab langsung kerana tiada kemampuan menjawab.

Seperkara ahli-ahli parlimen pembangkang terlupa yang setiap patah perkataan yang diucapkan di parlimen akan rekodkan di dalam hansard. Di sini rakyat akan mampu menilai betapa mereka ini sebenarnya lebih banyak menipu dari memberi kenyataan yang benar.

Di dalam membahaskan Usul Menjunjung Kasih Titah Ucapan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pada 10 Mac lalu, kenyataan Rafizi telah menarik MP Kota Tinggi Datuk Ehsanuddin kerana membawa isu Tabung Haji (TH). Untuk memahami sepenuhnya boleh baca... DI SINI

Rafizi pada awalnya cuba mengelirukan dewan yang kononnya Tabung Haji mampu meningkatkan keuntungan setiap tahun bukan kerana pelaburan perniagaan yang dijalankan tetapi peningkatan simpanan dari penabung. Sekaligus Rafizi ingin menunjukkan kelemahan pengurusan perniagaan Tabung Haji di mana seolah-olah setiap pelaburan perniagaan organisasi ini mengalami kerugian yang sangat besar.

Sedangkan Tabung Haji telah pun mengumumkan kadar dividen sebanyak 5 peratus dengan tambahan bonus haji sebanyak 3 peratus kepada pendeposit yang belum menunaikan haji bagi tahun 2015 kepada pendeposit mereka dan kesemuanya berjumlah RM3.23 bilion. 

Ketika sidang perbahasan, parlimen dikunjungi dan ditonton mahasiswa USM, jika Datuk Ehsan tidak menegur dan menuntut penjelasan tuduhan-tuduhan Rafizi, kesannya pasti akan mampu memberi persepsi negatif terhadap Tabung Haji.

Persepsi yang ternyata berniat jahat ini telah diminta Datuk Ehsan untuk diperjelaskan kerana angka-angka yang telah diberikan Rafizi agak tidak tepat malahan tersasar. Kemudian Datuk Ehsan menyusuli dengan pertanyaan jika terdapat pertambahan tabungan setiap tahun dan dividennya pun meningkat, pastilah per kapitanya lebih besar, maka berapakah per kapitanya?

Kemudian Rafizi cuba timbulkan kelemahan pengurusan TH yang seolah-olah sentiasa mengalami kerugian pelaburannya dengan memberi fokus beberapa contoh kerugian sahaja. Namun apa yang sengaja disembunyikan adalah kejayaan-kejayaan yang melebihi daripada kerugian pelaburan TH. Jika benar Rafizi merujuk kepada Laporan Tahunan TH ketika membentangkan angka-angka kewangan, mengapa harus disembunyikan portfolio pelaburan TH yang mencatatkan keuntungan juga?

Logik yang diberi Datuk Ehsan, sekiranya setiap tahun  secara konsisten TH mampu mengeluarkan dividen yang agak tinggi kepada pendepositnya, ini bermakna TH telah pun menunjukkan petanda aras yang positif pada setiap tahun. Oleh itu di manakah kelemahan ketara pengurusan TH yang sengaja ditimbulkan Rafizi?

Cuba baca apa yang dilaporkan portal Free Malaysia Today dengan petikan dari Bloomberg;
“People in the rural heartlands (many of whom are contributors to TH) are the pockets of voters crucial in the next elections. If anything happens to Tabung Haji, a lot of people will feel insecure and angry”. Kenyataan ini membawa maksud; kebanyakan pendeposit Tabung Haji adalah dari pengundi di luar bandar dan sekiranya sesuatu berlaku kepada Tabung Haji, maka ia mampu memberi kesan kepada BN yang bergantung kepada mereka. Selanjutnya boleh dibaca ... DI SINI

Perlu kita ingat, Rafizi bukanlah seorang ahli perniagaan dan ahli koporat tetapi seorang ahli politik di pihak pembangkang yang masih gagal menawan Putrajaya walaupun di PRU13 yang lalu adalah apa yang dianggap sebagai "MOTHER OF ALL ELECTIONS". Menyedari kekuatan Barisan Nasional mampu menawan majoriti Parlimen terutama di kawasan luar bandar, maka menakut-nakutkan pendeposit Tabung Haji adalah satu strategi politik pembangkang.

Ini bukan pertama kali Rafizi cuba kelirukan dewan malahan dalam siri-siri ceramah politiknya pun, pelbagai isu yang dibawa hanya bertujuan politik dan pembohongan adalah keutamaan. Tidak siapa akan lupa dengan isu cincin RM24 juta yang pernah dikelirukannya sehingga sekian lama ramai yang hampir percaya.

Setiap pandangan yang datang dari Rafizi bukan sekadar untuk menuntut penjelasan malahan ia lebih bermotifkan politik semata-mata. Pada masa yang sama juga, Bloomberg telah senaraikan CEO Tabung Haji sebagai salah seorang calon Gabenor Bank Negara untuk mengganti Tan Sr Zeti yang akan mengakhiri kontraknya pada April akan datang.

Jelas sekali, apabila Rafizi menyambut isu Tabung Haji ini yang dibawa Bank Negara terutama datangnya dari Tan Sr Zeti, kita boleh jangkakan selain mempersoal kredibiliti organisasi ini, ia juga secara langsung memberi kesan kepada kredibiliti Tan Sri Ismee Ismail dan seandainya Tan Sri terpilih, maka dengan mudah pihak pembangkang akan menjadikannya sebagai isu politik mereka.

Inilah pembangkang, setiap yang kerajaan lakukan adalah bahan permainan politik semata-mata. Pihak Backbenchers Barisan Nasional sangat beruntung dengan adanya seorang ahli parlimen seperti Datuk Ehsan yang peka dan teliti dengan setiap angka-angka yang dibawa Rafizi. Mungkin Rafizi boleh berbohong dan menghasut di pentas ceramahnya tetapi di parlimen, Datuk Ehsan is watching you very closely!

Rafizi masih berhutang jawapan Datuk Ehsan...

No comments: