Friday, March 15, 2013

SPAD : ISU 'GANGGUAN SEXUAL' ... APA SEBENARNYA?


Di ambang PRU13, jika tidak terdapat isu-isu yang membabitkan salah guna kuasa, rasuah atau kroni maka soal moral pula yang bakal dikaitkan dengan mana-mana GLC dalam kejayaan Perdana Menteri mentransformasikan pelan kerajaan.
Terkini, satu tuduhan yang belum terbukti telah dikaitkan dengan SPAD oleh blogger ini.
Di antara tuduhan tersebut adalah:
 • "GANGGUAN SEKSUAL membabitkan enam orang pekerja yang telah mengadu kepada PENGERUSI SPAD, SYED HAMID ALBAR dan Ketua CEO SPAD, Mohd Nur Ismal Mohamed Kamal tetapi aduan mereka langsung tidak dipedulikan dan dihiraukan.
   
 • Ramai yang mengetahui kes berkenaan, hairan mengapa pihak atasan SPAD langsung tidak mengambil tindakan terhadap pegawai tinggi yang didakwa telah melakukan gangguan seksual terhadap keenam-enam wanita berkenaan.
   
 • Lelaki yang dituduh itu pula hanya berkelulusan SPM tetapi dikatakan telah dilantik menerusi KABEL dengan SYED HAMID ALBAR dan turut diberitahu bahawa dia akan memegang jawatan selaku Ketua Jabatan Komunikasi di SPAD.
   
 • Adalah difahamkan perangai huduh lelaki berkenaan yang kelihatan seperti dilindungi oleh PENGERUSI dan CEO SPAD sudah pun diadukan kepada Perdana Menteri Malaysia.

Persoalannya: 
 • Sebagai sebuah GLC, setiap dakwaan akan melalui proses seperti keluar surat tunjuk sebab dan yang kena dakwa akan menjawab tuduhan, dan jika didapati ada kes, maka akan diadakan 'domestic inquiry' dan satu jawatankuasa akan mengambil keputusan. Maka dakwaan yang menyatakan aduan mereka langsung tidak dipedulikan dan dihiraukan dan pihak atasan SPAD langsung tidak mengambil tindakan terhadap pegawai tinggi tersebut adalah tidak berasas dan menghukum sebelum diadili adalah perbuatan yang berat sebelah.
 • Seterusnya, Pengerusi SPAD dikaitkan dengan dakwaan melindungi lelaki yang dituduh tanpa bukti hanyalah satu andaian liar dengan niat untuk memburukkan imej Tan Sri Syed Hamid Albar yang telah berjaya menangani isu-isu permit teksi dan isu perkhidmatan pengangkutan awam yang menjadi mainan pembangkang. 
 • Seperti kita sedia maklum Tan Sri Syed Hamid Syed Jaafar Albar, adalah merupakan ahli Parlimen Kota Tinggi (BN) dan dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat pada 3 Jun 2010. Sebaik sahaja Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) di tubuhkan dan diletakkan di bawah pengawasan YAB Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abd Razak.
 • Maka apa sebenarnya niat untuk dikaitkan dgn Pengerusi SPAD yang juga seorang ahli politik BN di dalam dakwaan ini? Adakah ini bakal dijadikan isu-isu hangat menjelang PRU 13? Jawapannya memang tidak relevan kerana jawatankuasa yang dilantik SPAD akan membuat keputusan pengadilannya.
 • Kelulusan pegawai yang dituduh juga dipertikaikan sehingga kenaikan pangkat ke jawatan lebih penting dipersoalkan. Ini membuktikan blogger ini tidak memahami proses lantikan jawatan di dalam sesebuah GLC. Tawaran perlantikan seseorang yang berkhidmat di dalam GLC bukan sahaja bergantung kepada kelulusan seseorang tetapi berdasarkan merit juga.
Mantra:
Seandainya blogger yang telah menyentuh isu ini, dinasihatkan agar membuat homework yang lebih bertanggungjawab dan tidak sekadar memenuhi ruang blog. Akibatnya, GTP yang sedang berada di landasan yang betul dan berjaya akan tercalar dengan tuduhan-tuduhan liar seperti ini.

Sekiranya tujuan sebenar adalah untuk memburukkan imej Tan Sri Syed Hamid sebagai seorang ahli politik, maka nampaknya perangai 'cha keting' masih menular dalam UMNO oleh golongan-golongan kecewa.

Di antara rakan-rakan blogger yang berkongsi pandangan adalah:

DEPA KATA: Skandal seks dalam SPAD? 

OB21 : SPAD : Angkara Kerusi Panas

Kisah SPAD : Nak Serang Siapa ? Kroni Atau Tuan nya?

APA - SPAD : Angkara Kerusi Panas atau Kartel Teksi ?

No comments: