Monday, December 18, 2017

GUAN ENG, KIT SIANG DAN DAP MELENTING DENGAN KENYATAAN PRESIDEN MCA. KENAPA PULA?


DAP, Kit Siang dan anaknya Guan Eng sememangnya gemar berlakun terlupa apa yang pernah berlaku di dalam DAP sejak mereka bersahabat dengan Dr Mahathir dan nampaknya sindrom mudah lupa telah menyerap dengan begitu ketara sekali. Malang bagi mereka, rakyat Malaysia tidak pernah lupa terutama MCA. Setiap dakwaan bongkak mereka untuk meracun pengundi Cina kini terbukti sekadar kata-kata kosong sahaja.

Namun, hasrat Kit Siang untuk menjadi Perdana Menteri bukan sesuatu yang baru dan jika DAP, Kit Siang dan Guan Eng cuba menutup hajat hati memegang tampuk kuasa tertinggi, MCA ingin kembalikan ingatan sengaja lupa mereka akan kata-kata mendiang Karpal Singh ketika beliau adalah Pengerusi DAP.
 
Sekitar tahun 2012, mendiang pernah berkata yang selagi beliau hidup, beliau akan terus berjuang agar seorang bukan Melayu menduduki jawatan Perdana Menteri Malaysia dan beliaulah pemimpin DAP yang pertama mendedahkan yang tiada dalam Perlembagaan Malaysia yang menentukan seorang Perdana Menteri mestilah berbangsa Melayu.

Oleh itu, apabila Presiden MCA Datuk Liow Tiong Lai membuat kenyataan yang hanya Kit Siang saja mengetahui samada dirinya berhasrat untuk menjadi PM atau Timbalan, kenapa perlu DAP dan terutamanya Guan Eng perlu melenting? Bukankah ia selaras dengan apa yang pernah diperkatakan mendiang Pengerusi DAP dahulu? Apakah setelah Karpal telah tiada, maka Guan Eng dan DAP tidak lagi ingin menghormatinya?

Yang pasti, DAP sangat gusar dengan kenyataan tegas Presiden MCA bahawa idola mereka telah digambarkan sebagai seorang yang mampu kucar-kacirkan negara kerana sejarah Kit Siang yang telah membuktikan beliau seorang yang telah dan sentiasa ingin mewujudkan perbalahan kaum di negara ini. Sememangnya sukar untuk rakyat Malaysia menafikan penglibatan Kit Siang dalam tragedi berdarah di dalam pertembungan kaum pada Mei 1969.

Oleh kerana sukar untuk menafikan hasrat Kit Siang, DAP seperti biasa akan mengaitkan pendirian Presiden MCA hanya mengikut telunjuk UMNO dan dahulunya permainan Perakasa. Lebih terdesak lagi apabila Guan Eng cuba membawa PAS didalam dakwaannya. Apa agaknya rasional mereka atau lebih tepat, muslihat yang tersirat?

Janji-janji DAP kepada pengundi Cina untuk menawan Putrajaya akan terbukti gagal untuk kali ketiga pada PRU14 nanti walaupun mereka telah berjaya menawan Pulau Pinang dan Selangor. Itu tidak mencukupi dan Putrajaya adalah matlamat utama DAP dan itulah yang sering dijanjikan kepada pengundi Cina pada PRU12 dan PRU13.

DAP mengetahui walaupun mereka telah berjaya mempengaruhi 80% pengundi Cina, tanpa sokongan dari pengundi Melayu yang ternyata adalah penentu kalah dan menang dalam pilihanraya umum. Ketika di dalam Pakatan Rakyat, DAP menggunakan PAS tetapi kini menyedari ia adalah satu langkah yang salah dan merugikan, mereka mendampingi Dr Mahathir dan PPBM serta Perkasa pula.

Hubungan di antara UMNO dan PAS bukanlah kerjasama politik. Ia sangat berbeza dengan apa yang telah DAP lakukan kepada PAS pada suatu waktu dahulu dan kini dengan PPBM dan juga Perkasa iaitu gabungan mereka bertujuan politik semata-mata. Oleh kerana takut dilihat sebagai mengkhianati masyarakat Cina yang mereka sedang bekerjasama dan menerima baik Perkasa, DAP yang suatu ketika sangat anti-Perkasa kini telah membuat pusingan yang maha besar dan menjijikkan.

Bukan sukar mengetahui muslihat DAP dan di manakah kesalahan atau kesilapan kenyataan Presiden MCA itu? Atau DAP yang sedang sakit apabila muslihat mereka kini telah didedahkan MCA?

No comments: