Tuesday, December 05, 2017

APA SUMBANGAN DAP KEPADA PENDIDIKAN CINA SELAIN DARI CAKAP KOSONG?


Ahli Parlimen DAP Rasah Teoh Kok Seong telah mendakwa dalam sidang akhbar di Parlimen yang kerajaan telah menghentikan peruntukan untuk Tunku Abdul Rahman University College (KUTAR) di bawah Bajet 2018.

Berikut adalah penjelasan Kementerian Pendidikan Tinggi;
SIARAN MEDIA

PERUNTUKAN GERAN MENGURUS KEPADA KOLEJ UNIVERSITI TUANKU ABDUL RAHMAN (KUTAR)

Kementerian Pendidikan Tinggi ingin memberikan penjelasan lanjut kepada pertanyaan YB Ahli Parlimen Rasah dan YB Ahli Parlimen Tanjung Piai semasa  Sesi Penggulungan Perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2018 Peringkat Jawatankuasa di Dewan Rakyat pada 28 November 2017.

Kedua-dua YB Ahli Parlimen berkenaan telah mengemukakan pertanyaan kepada YB Ahli Parlimen Besut yang juga Menteri Pendidikan Tinggi sebab-sebab kenapa peruntukan kewangan kepada KUTAR tidak diberikan pada tahun 2018.

Bagi tahun 2018, peruntukan kewangan tidak dimasukkan ke dalam Anggaran Belanja Mengurus (ABM) di bawah Butiran 010000 Operasi Pendidikan Tinggi.  Walaubagaimanapun, peruntukan sebanyak RM30 Juta di bawah OS42000 (Pemberian Dalam Negeri) Butiran 040000 (Pengurusan Sektor Pendidikan Tinggi) telah disediakan dan akan disalurkan kepada KUTAR bagi menampung kos operasi mengurusnya pada tahun 2018.

Kementerian Pendidikan Tinggi

PUTRAJAYA

30 November 2017

Oleh yang demikian, DAP seharusnya berasa malu dengan tuduhan palsu mereka dan terus-terusan cuba meletakkan kesalahan kepada MCA dan kerajaan Barisan Nasional. Bukankah jelas Kementerian Pendidikan Tinggi telah kekalkan peruntukan RM30 juta untuk kos operasi KUTAR bagi tahun 2018?

Lebih memualkan lagi apabila Teo Kok Seong telah mengeluarkan tuduhan yang "tidak satu sen" pun diperuntukkandan dengan penjelasan KPT, segala dakwaan dan tuduhan Kok Seong telah tersasar jauh dan jelas ia berniat jahat.

Kini, setelah KPT membuat penjelasan dan terbukti MP DAP berbohong, tanpa segan silu Guan Eng pula cuba ambil kredit dan menghentam MCA seperti tidak mengambil peduli tentang masa depan KUTAR. Sedangkan selama ini MCA yang menubuh dan membangunkan KUTAR tetapi DAP sekadar membuat pelbagai dakwaan kosong dan tuduhan palsu.

Rakyat Malaysia terutama dari kalangan masyarakat Cina amat mengetahui yang DAP akan melakukan segala taktik kotor untuk menutup kelemahan mereka dalam mentadbir Pulau Pinang di bawah kepimpinan Setiausaha Agong mereka Lim Guan Eng.

Seharusnya masyarakat Cina mula menyedari yang DAP telah selama ini menipu mereka dalam semua aspek dan tiba masanya mereka kembali menyokong MCA yang jelas telah 'champion' pelbagai isu yang berkaitan masyarakat Cina dan mempunyai hubungan baik dengan kerajaan persekutuan.

Apa pun tuduhan liar DAP terhadap MCA, dengan usaha keras MCA, peruntukan bajet untuk pendidikan Cina tidak pernah disalurkan setiap tahun.

Persoalan yang timbul kini, apa sebenar sumbangan DAP untuk pendidikan masyarakat Cina melainkan hanya cakap kosong saja!

No comments: