Wednesday, November 22, 2017

KEGAGALAN PENTADBIRAN DAP DI PULAU PINANG BUKAN KERANA MELAYU


Siapa mampu nafikan dominasai bangsa cina di dalam DAP dan artikel ini bukanlah bertujuan untuk menimbulkan sentimen rasis tetapi ingin membuka mata kepada penyokong DAP bahawa tuduhan mereka selama ini terhadap keupayaan bangsa Melayu yang sering diperlekeh dan hanya dipandang sebelah mata adalah salah sama sekali.

Target utama serangan DAP adalah UMNO, kerana apa? DAP menyingkir PAS dari Pakatan Rakyat kerana apa? Jawapannya adalah jelas, kerana parti ini juga didominasi bangsa Melayu. Mengapa DAP pernah berazam untuk mengurangkan perkidmatan kakitangan awam? Kerana kebanyakannya terdiri dari bangsa Melayu. Tanpa menyebut bangsa Melayu, kita faham DAP bertanggungjawab membina kebencian teradap bangsa Melayu.

Jauh bezanya dengan UMNO, walaupun parti ini didominsai bangsa Melayu dan adalah tunggak Barisan Nasional, Pulau Pinang kekal diterajui bangsa Cina sejak merdeka dan terbukti UMNO adalag parti yang bukan rasis didalam menerajui pentadbiran negara apabila tetap memberi ruang kepada MCA dan MIC menduduki di dalam barisan kabinet menteri walaupun telah mengalami kekalahan teruk di dua PRU lalu.

Apa terjadi kepada Pulau Pinang di bawah DAP hari ini?

Guan Eng boleh putar belitkan setiap laporan kerajaan negeri terutamanya di dalam pembentangan bajet dan beliau juga boleh kelirukan rakyat dengan setiap teguran laporan Audit Negara tetapi Guan Eng tidak akan mampu menipu lagi apabila bencana demi bencana menimpa Pulau Pinang yang membuktikan negeri di bawah kepimpinan DAP ini adalah sebuah negeri yang sedang menuju kegagalan.

Justeru, telahan Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa aar Guan Eng mengakui apa yang terjadi di negeri itu adalah atas faktor kelemahan pentadbiran DAP yang selama ini sentiasa bersikap angkuh dan memandang rendah kemampuan orang lain. Pernah DAP menuduh UMNO gemar buli MCA dan rakan-rakan parti komponen BN tetapi di Pulau Pinang, DAP adala top dognya, apa yang sedang berlaku?

Teguran demi teguran tehradap kerakusan mengaut keuntungan pentadbiran Guan Eng dan DAP bukan saja dari pihak lawan malahan beberapa NGO juga telah bersuara dan membuat bantahan. Guan Eng bukan saja tidak pedulikan teguran mereka, malahan sering mengeluarkan kenyataan yang bongkak kononnya pentadbiran beliau jauh lebih baik daripada BN. Apakah benar?

Berikut adalah di antara fakta kegagalan Guan Eng dan DAP mentadbir Pulau Pinang. Nilailah sendiri;

1. Berkaitan penarahan bukit, banyak pihak termasuk NGO telah menyuarakan kebimbangan mereka tentang kerakusan kerajaan negeri dalam menarah bukit juga pembinaan rumah di lereng-lereng bukit namun ia tidak dipedulikan.

2. Tanah di negeri itu habis digadai. Ada tanah dijual tanpa tender dan kepada syarikat kroni. Laporan Ketua Audit Negara menyatakan perolehan yang Guan Eng dapat menerusi jualan tanah, 2008 hingga 2015 adalah sejumlah RM1.22 billion. Sejak 2008, aset dan tanah yang Guan Eng jual dan gadai sudah bernilai RM37 billion.

3. Hutang kerajaan negeri melonjak tinggi. Mana ada kurang hutang sampai 95% seperti yang didakwa Prof Ramasamy, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang. Hutang kerajaan Pulau Pinang sebanyak RM655 juta telah diubah kepada bayaran ansuran selama 45 tahun. Hutang tidak kurang 95% tetapi makin bertambah. Tidak cukup dengan itu berhutang lagi dengan China Exim Bank.

4. Pelaburan makin kurang. Laporan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia, MIDA pada April 2017 menunjukkan penurunan sebanyak 30% pelaburan ke Pulau Pinang. Pada Januari hingga Ogos 2016, pelaburan ke Penang hanya berjumlah RM3.77 billion berbanding RM5.34 billion pada tahun 2015.

5. Kerajaan Pulau Pinang berada dalam keadaan defisit. Setiap tahun sejak 2011, Guan Eng membentangkan bajet defisit enam tahun berturut turut. Pada 2011, defisit sejumlah RM108 juta. Pada 2017, defisit bajet berjumlah RM667 juta. Bajet defisit tetapi peruntukan untuk Pejabat Ketua Menteri Guan Eng bertambah setiap tahun.

6. Pertumbuhan ekonomi Pulau Pinang lembab. Purata gaji pekerja di Pulau Pinang sejumlah RM2,434 adalah dibawah gaji purata nasional, RM2,463. KDNK Pulau Pinang adalah ke-4 paling rendah di Malaysia antara tahun 2008-2015. Pendapatan isirumah rakyat Pulau Pinang adalah yang ke-4 terendah di Malaysia.

7. Pelbagai caj dikenakan kepada rakyat. Surcaj air naik 4 kali sejak DAP memerintah Pulau Pinang. Satu-satunya negeri yang mengenakan caj parking sampai waktu tengah malam adalah di Pulau Pinang. Cukai katil, caj plastik 20 sen, cukai pintu naik 14.29% pada 2015, sewa warung naik dan harga rumah naik. Inilah padah yang rakyat Pulau Pinang dapat.

Apakah kepincangan dan kegagalan Pulau Pinang ini diterajui bangsa Melayu?

No comments: