Sunday, July 16, 2017

MCA : CEK KOSONG PAKATAN HARAPAN UNTUK TIPU RAKYAT


Selama ini DAP sering menuduh MCA tunduk kepada UMNO terutamanya apabila tiada jawatan penting sekurang-kurangnya TPM atau Menteri Kewangan diberikan kepada MCA. Inilah tohmahan DAP kepada MCA setiap kali mereka berceramah kepada pengundi Cina.

Tetapi apa yang berlaku hari ini setelah barisan kepimpinan tinggi dalam Pakatan Harapan, di mana DAP hanya diberikan kedudukan Naib, Timbalan dan Bendahari, sedangkan yang mempunyai 1 kerusi parlimen diberikan kedudukan tertinggi berbanding DAP yang mempunyai 36 kerusi parlimen dan terbanyak.

Apakah DAP telah tunduk kepada minoriti di dalam Pakatan Harapan? Itulah persoalan yang dikemukakan Timbalan Presiden MCA kepada DAP dan tidak salah jika Datuk Wee pulang paku buah keras di mana selama ini DAP selalu mencanangkan yang MCA sentiasa tunduk kepada kehendak UMNO.

Memandangkan PH baru saja mengumumkan barisan kepimpinan tertinggi mereka di mana Anwar sebagai Ketua Umum, Dr Mahathir sebagai Pengerusi dan Wan Azizah sebagai Presiden, Datuk Wee ibaratkan ia sebagai sebuah bahtera yang mempunyai terlalu ramai nakhoda. Apa tidaknya, siapa sebenarnya Ketua di dalam PH? Apabila diperlu untuk membuat keputusan muktamad, siapa yang akan bersuara?

Apa akan terjadi jika ketiga-tiga mereka tidak sependapat dan apakah Pengerusi yang memuktamadkan keputusan atau Presiden atau Ketua Umum? Apa yang sebenar berlaku, pemilihan jawatan tertinggi dalam PH hanyalah sekadar memuaskan hati masing-masing.

Sekurang-kurangnya dapat meredakan perasaan marah penentang kuat Dr Mahathir di dalam PH terutamnya dari PKR. Ini juga jelas apabila Dr Mahathir mengumumkan yang Anwar adalah PM ke 8 tetapi ingin berahsia dengan PM ke 7. Masih ingin bermuslihat?

Belum selesai isu kepimpinan teritinggi PH dan kegagalan menamakan calon PM mereka, PH beralih pula dengan janji-janji 100. Bagi MCA, ia seumpama sekeping cek kosong yang tiada nama penerima dan tiada jumlahnya. Maka rakyat diseru agar tidak mengambil serius kepada janji-janji kosong ini.

Di antara janji kosong mereka adalah menghapuskan GST, menstabilkan harga minyak, meringankan beban rakyat di mana ia hanyalah satu lagi janji yang tidak mungkin mampu ditepati demi menipu rakyat untuk memancing undi.

Jika benar PH serius ingin hapuskan GST, mereka tidak berani maklumkan kepada rakyat yang pendapatan negara akan hilang dalam jumlah berpuluh bilion. Maka apakah perancang PH untuk memberi alternatif dan kepada kita, apa akan jadi sekiranya pendapatan negara hilang?

Sekiranya harga minyak turun kerana harga dunia tidak stabil dan PH pula ingin mengekalkan harga minyak dengan melibatkan subsidi, mana mungkin mereka mampu menanggung subsidi yang kini bernilai RM23 bilion dan dengan ketiadaan hasil dari GST yang bernilai RM50 bilion?

Ambil saja contoh di Pulau Pinang, kerana gagal mengatasi masalah banjir kilat sehingga ada nyawa tergadai di Bayan Lepas dan ada di antaranya yang terpaksa memanjat bumbung kereta untuk meminta tolong. Apakah ini dikatakan PH cuba meringankan beban rakyat?

Pakatan Harapan yang bukan parti pemerintah tidak akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap realiti. Mereka hanya akan mengeluarkan cek kosong, dan ini samalah dengan menipu undi dengan janji kosong sahaja.

No comments: