Thursday, June 16, 2016

#PRK SG BESAR : PERMAINAN JAHAT DAP DIKESAN MCA


Oleh kerana terlalu terdesak untuk mempastikan pengundi Cina di Sekinchan menyokong calon pilihan mereka, DAP terpaksa mengguna pelbagai taktik kotor. Tidak cukup dengan bahasa-bahasa kesat ketika berceramah, apa saja yang mampu dijadikan bahan kempen politik mereka sehinggakan billboard pun dijadikan pilihan untuk provokasi.

Situasi terdesak ini semuanya berlaku di sekitar Sekinchan di mana DUN ini dimenangi DAP dan majoriti penduduknya adalah bangsa Cina. Kali ini, oleh kerana kedatangan MCA dan secara aktif mendekati pengundi serta memberi penerangan-penerangan berfakta tentang isu-isu semasa, DAP nampaknya sangat terkesan dan terdesak.

MCA Sungai Besar telah membuat laporan polis ke atas tuduhan yang dilempar DAP kerana mendakwa parti itu telah mengguna nombor telefon bimbit mereka untuk menghasut pengundi Cina Sekinchan melalui pesanan ringkat untuk menolak PAS dan PAN di hari pembuangan undi nanti. Tujuan laporan adalah agar pihak polis menyiasat dan menuntut agar DAP kemukakan bukti ke atas tuduhan mereka.

DAP telah diberi tempuh 24 jam untuk kemukakan bukti dan MCA menuntut mereka memohon maaf atau sekiranya mereka gagal, tindakan seterusnya pasti akan diambil. MCA Sekinchan juga ingin membersihkan nama baik mereka yang telah dicalarkan DAP kerana tuduhan ini telah disiarkan oleh sebuah akhbar Cina.

MCA telah berjaya mengesan satu mesej yang tersebar di kalangan pengundi Sg Besar di dalam Mandarin yang membawa maksud ... PAS dan Amanah adalah dari dua muka yang sama seperti duit syiling. Sebelah mereka mengkhianati masyarakat Cina dan di sebelah lagi pun sama juga. Apa yang DAP cuba gambarkan ialah seolah-olah MCA mempunyai kepakaran menggodam telefon seseorang. Jika benar tuduhan DAP, adalah lebih baik MCA membantu kerajaan di dalam mengenalpasti kedudukan militan IS dan godam telefon mereka.

Pada masa yang sama, beberapa taktik jahat kempen DAP di Sekinchan dengan menimbulkan billboard yang berbau rasis seolah-olah dibuat dari pihak Barisan Nasional. Wakil rakyat Sekinchan pula cuba membuat provokasi terhadap YB Budiman ketika membuat walk-about di pekan tersebut namun setelah diteliti billboard yang mengeluarkan kata-kata rasis, ia bukan dari pihak MCA mahupun BN.

YB Budiman telah membuktikan yang setiap bahan cetak kempennya, beliau tidak memaparkan gambar berpakaian baju melayu mahupun di dalam 'suit' dan bertali leher. Akhirnya Tony Pua sendiri yang membuat pengakuan mereka yang bertanggungjawab dan yang paling dikesali beliau tidak berasa salah langsung malahan berbangga dan angkuh apabila mengguna perkataan-perkataan sensitif yang dengan terang mengguna perkataan-perkataan hasutan berbau rasis.


Jelas menunjukkan DAP di dalam keadaan yang sangat terdesak untuk pastikan calon Amanah mereka menang. Sekali gus ini membuktikan yang DAP telah hampir hilang keyakinan dengan kehadiran MCA di Sekinchan kerana mampu memperbetulkan dan menjawab setiap tohmahan dan perbuatan jahat DAP.

No comments: