Friday, September 04, 2015

PENEROKA FELDA ADALAH RAKYAT YANG TAHU 'MENSYUKURI NIKMAT'

 
Peneroka Felda baru saja diraikan di majlis tahunan mereka dan kali ini sambutan Hari Peneroka Peringkat Kebangsaan 2015 diadakan di Stadium Gong Badak, Kuala Terengganu. Tema yang dipilih 'Mensyukuri Nikmat' dan tidak dapat dinafikan setelah lebih dari setengah abad Felda diwujudkan, pelbagai nikmat telah diperolehi peneroka.

Turut hadir di majlis itu Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman, Pengarah Besar Felda Datuk Hanapi Suhada, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Felda Global Ventures Holdings Berhad, Datuk Mohd Emir Mavani Abdullah dan Ketua Peneroka Felda Kebangsaan Samsudin Othman.

Dari keupayaan membangunkan tanah peneroka dengan baik sehingga berjaya di dunia, membela nasib peneroka keluar dari garis kemiskinan, mewujudkan pusat pertumbuhan baru di luar bandar, nasib generasi kedua Felda yang terbela dan yang terkini apabila FGV melebarkan perniagaan Felda di pasaran antarabangsa di dalam usaha kerajaan melakukan transformasi.

Kesemua kejayaan ini adalah hasil daripada iltizam politik yang kini telah diteruskan oleh DS Najib Razak.

Oleh itu, amat tepat sekali seruan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad agar warga peneroka di 317 tanah rancangan Felda di seluruh negara perlu memberi sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak agar Felda terusan dikagumi di seluruh dunia.

Sebagai kerajaan pemerintah yang prihatin, satu peruntukan untuk tahun 2015 sebanyak RM999.4 juta kepada semua warga FELDA yang bertujuan untuk proses pembangunan semua tanah rancangan. 8 aspek yang dikenalpasti iaitu;

a) Pengajian Tinggi dan Pembangunan Generasi Baharu 
    sebanyak RM51.5 juta
b) Pendidikan Menengah Rendah RM20.9 juta, Bonus Insentif
c) Produktiviti Peneroka sebanyak RM55 juta
d) Pelan Perlindungan Peneroka dan Feldajaya RM22 juta
e) Pembiayaan Sara Hidup sebanyak RM379 juta
f)  Pendahuluan Hasil sebanyak RM411 juta
g) Skim Pembesaran Rumah Peneroka RM15 Juta dan;
h) Skim Latihan Generasi Baharu sebanyak RM15 juta

Kejayaan ini menjadi jasa perjuangan kerajaan selama ini kepada keluarga peneroka Felda di seluruh negara dan dengan adanya warga yang sentiasa mensyukuri nikmat ini, bukan sahaja Felda perlu dipertahankan dari anasir-anasir perosak negara malahan mereka perlu keluar dari kepompong lama untuk menjana pendapatan.

Sebagai rakyat yang mensyukuri nikmat, Tan Sri Isa sempat berpesan kepada warga Felda supaya ingatkan peribahasa peninggalan nenek moyang seperti ‘mendengar guruh di langit, air di tempayan dicurahkan’, ‘sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna’ dan ‘sudah terhantuk baru tengadah’, agar warga Felda mengetahui bahawa mereka adalah golongan pertama yang dapat menikmati hasil kemerdekaan negara dan segala usaha berterusan bagi membela nasib mereka ditingkatkan di bawah kepemimpinan Perdana Menteri.

No comments: