Saturday, March 25, 2017

UEC : MENTERI KPT BUKA PELUANG BERBINCANG USUL MP KETEREH


Apa yang diharapkan di dalam ucapan bahas MP Ketereh Tan Sri Annuar Musa di dalam Parlimen ialah supaya pihak kementerian yang terlibat 'reciprocate' atau respon dalam isu pengiktirafan sijil Unified Examination Certificate (UEC) dan ia jelas tertera di dalam hansard parlimen seperti berikut;

Sikap Dong Zong ini mesti di reciprocate oleh kerajaan iaitu soal UEC tidak boleh diselesaikan secara sentimen. UEC telah memberikan- Dong Zong memberikan signal kalau isunya soal bahasa Melayu, duduk. Biarkan mereka menduduki exam Bahasa Melayu SPM. Kalau soal sejarah, duduk, content apa yang belum lengkap? Kita tidak perlu kerana soal sejarah dan bahasa Melayu, kita mangsakan berpuluh-puluh ribu pelajar-pelajar UEC dan membiarkan mereka pergi ke negara lain, negara kita tidak mendapat untung apa-apa.

Maka, Menteri Pendidikan Tinggi (KPT), Datuk Seri Idris Jusoh di parlimen juga telah menyatakan kesediaaan kementeriannya untuk mengadakan perbincangan dengan pihak jawatankuasa Dong Zhong bagi mencari jalan penyelesaian agar sistem penilaian UEC dinilai oleh Lembaga Peperikasaan Malaysia (LPM) dan bukan oleh badan penilai sendiri oleh pihak Dong Zong. 

Paling mustahak, ia perlu selaras dengan Dasar Pendidikan Negara di mana kurikulum kebangsaaan seperti dinyatakan di dalam Akta Pendidikan 1996, Bahasa Melayu yang ditawarkan di dalam sijil UEC perlu setara dengan mata pelajaran Bahasa Malaysia kod 1103 diperingkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuk subjek Sejarah yang juga perlu selari dengan Sejarah negara.

Sijil UEC sebelum ini telahpun diiktiraf sebagai sijil kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) dan Maktab Perguruan dalam sekular bertulis kerajaan. Walaubagaimanapun sijil UEC tidak diiktiraf secara spesifik sebagai sijil kelayakan untuk masuk ke Institut Pengajian Awam Swasta (IPTA) dan sebagai sijil untuk memohon jawatan dalam Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Friday, March 24, 2017

PENJELASAN KHAS UNTUK MEREKA YANG SALAH FAHAM USUL MP KETEREH DALAM ISU UEC


Ucapan  Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa selama seminit ketika membahas titah Yang di Pertuan Agong yang menyentuh isu Unified Examination Certificate (UEC) telah mendapat pelbagai reaksi terutamanya di media sosial dan beberapa NGO. Respond yang diterima rata-rata tidak bersetuju dengan cadangan TS Annuar yang dilihat tidak seharusnya menyokong UEC diiktirafkan kerana didesak oleh pihak yang pernah suatu ketika terlalu rasis terhadap perjuangan bangsa Melayu khasnya.

Malahan TS Annuar pula memegang jawatan sebagai Ketua Penerangan UMNO, parti terbesar bangsa Melayu dan pengerusi salah sebuah institusi terbesar Melayu MARA yang telah melahirkan cendekiawan dari kalangan anak Melayu khususnya. Maka bagi mereka, apa relevannya TS Annuar mencadangkan agar sijil UEC diiktiraf yang jelas tidak menghormati Dasar Pendidikan Negara dan tidak selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara.

Beberapa isu pokok berhubung Unified Examination Certificate (UEC) diperjelaskan TS Annuar sendiri adalah seperti berikut;
1. Perkataan 'iktiraf' telah disalahertikan

Samada iktiraf atau tidak, itu adalah kuasa kerajaan dan TS Annuar menekankan yang beliau menyokong dan mempertahankan pendirian kerajaan yang di ketika ini belum lagi mengiktiraf sijil UEC di dalam bentuknya sekarang.

Ketika ini, kerajaan telah pun iktiraf UEC sebagai sijil kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) dan Maktab Perguruan. Pengiktirafan itu ada dalam sekular bertulis kerajaan.

Apabila TS Annuar menyentuh mengenai mengiktiraf sijil UEC, ia merujuk sebagai sijil kelayakan ke IPTA dan sijil untuk memohon jawatan dalam Perkhidmatan Awam.

2. Kementerian terlibat harus reciprocate (respon)

Dong Zong hari ini telah bertukar kepimpinan yang lebih terbuka dan bersedia untuk berunding. Presidennya Datuk Temenggong Lau telah menunjukkan komitmen Dong Zong untuk berunding atas perkara asas yang menyentuh matapelajaran wajib Bahasa Melayu dan Sejarah. Walaubagaimanapun, TS Annuar tetap hormat kepada apa saja keputusan kerajaan setelah mereka berbincang.

3. Isu sijil UEC dipolimikkan dengan isu perkauman

Di dalam perbahasannya di Parlimen, TS Annuar dengan jelas telah menyentuh yang isu sijil UEC ialah soal pendidikan yang perlu menepati Dasar Pelajaran Kebangsaan dan perlu mematuhi Perlembagaan Negara tanpa kompromi. Ia tidak seharusnya dipandang dari sudut perkauman terutama cauvinisma.

4. Apa yang menyebabkan kerajaan tidak iktiraf sijil UEC?

a. Korikulum yang tidak setara dengan Bahasa Melayu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) iaitu Bahasa Melayu mereka tidak merupakan Bahasa Melayu standard SPM.

b. Kandungan matapelajaran Sejarah tidak memadai yang ditetapkan Kurikulum Kebangsaan. Pengisian matapelajaran Sejarah sekolah Kebangsaan Cina ialah 30% sejarah dunia, 30% sejarah negara China dan 30-40% sejarah Asia yang mana sejarah Malaysia hanya menjadi sebahagian dari sejarah Asia.

5. UEC bercanggah dengan perlembagaan dan akta pelajaran?

Kewujudan sekolah cina persendirian tidak bercanggah dengan perlembagaan. Malah ia wujud sebelum wujud perlembagaan iaitu sebelum tanah air capai kemerdekaan. Manakala Dong Zong telah wujud sejak 1954 dan sekolah-sekolah persendirian Cina juga telah wujud sebelum merdeka.

Apabila negara mencapai kemerdekaan, perlembagaan dibuat tetapi sekolah-sekolah cina persendirian ini dibenar untuk diteruskan. Bila ia dibenarkan, bererti ia ada lesen dan bukan sekolah haram. Ertinya ia lulus di bawah akta yang ada dan dibenarkan di bawah perlembagaan.

Namun Perlembagaan Negara menetapkan sekolah-sekolah persendirian cina ini tidak berhak terima bantuan kerajaan dan segalanya ditanggung sendiri seperti bangunan, guru dan buku kerana tidak mematuhi standard kurikulum pendidikan kebangsaan.

6. Benarkah TS Annuar bertemu Dong Zong atas kapasiti UMNO?

Pertemuan TS Annuar adalah di atas kapasiti peribadinya dengan keizinan Presiden parti tetapi tanpa membuat sebarang kenyataan kerana kerajaan belum membuat keputusan. Begitu juga ketika membahaskan titah Yang di Pertuan Agong dan tercatat di dalam hansard parlimen, TS Annuar menyatakan ia adalah di atas kapasiti peribadi.

Tujuannya jelas, apabila pelbagai andaian dibuat terhadap sijil UEC, maklumat tepat dan mendalam hanya boleh diperolehi dengan engagement bersemuka dan pendekatan positif dan bukan dinilai dengan sentimen dan andaian semata-mata.
 

Tuesday, March 21, 2017

APAKAH UMNO TELAH TUNDUK KEPADA TUNTUTAN DONG ZONG?


Seandainya masyarakat Melayu terutamanya dari kalangan ahli-ahli UMNO masih memandang sinis dan tidak mempercayai ketelusan Dong Zong, ini adalah kerana kenyataan-kenyataan pemimpin mereka di masa lalu yang terlalu rasis dan terlalu memusuhi UMNO dan BN sehinggakan mereka melihat MCA dan Gerakan sebagai tunduk kepada kehendak UMNO.

Namun, sebagai parti yang meneraju pemerintahan negara, UMNO telah berkali-kali diseru Presidennya DS Najib Razak agar lebih inklusif  di dalam pendekatan mereka jika ingin dilihat sebagai parti Melayu yang terbesar di Malaysia ini sebagai parti yang mampu memperjuangkan keadilan untuk semua semua kaum.

Apabila Dong Zong ingin polimikkan sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) sehingga sanggup bersekongkol dengan DAP di masa lalu, lantas timbul pula isu perkauman melampau sehingga persoalan pokok iaitu pendidikan telah menjadi isu pinggiran. Sejarah pendidikan bersegmen Melayu, Cina, Inggeris dan Tamil tidak dapat dielakkan kerana inilah juga tuntutan kemerdekaan dari British.

Malahan wujudnya sekolah persendirian cina di awal penubuhan Tanah Melayu berkait rapat dengan penyebaran fahaman komunisma yang menular di kalangan bangsa Cina adalah sangat genting dan akhirnya demi perpaduan rakyat, kerajaan telah mewujudkan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang berpasakkan Perlembagaan negara.

Buat pertama kalinya di dalam sejarah negara, seorang Ahli Majlis Tertinggi UMNO telah menghadirkan diri di dalam majlis Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia anjuran Dong Zong baru-baru ini, Tan Sri Annuar Musa juga selaku Ketua Penerangan UMNO, pelbagai salah faham telah timbul. Kekeliruan ini telah berlanjutan apabila Tan Sri Annuar telah membawa usul pengiktiran UEC ke parlimen di dalam ucapan bahasnya.

Apakah benar Tan Sri Annuar sekarang sedang membawa bangsa Melayu dan kuasa Melayu (UMNO) tunduk dengan kehendak Dong Zong?

Selama ini Dong Zong telah mendakwa tidak mendapat respon positif dari pihak Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi untuk mengiktiraf UEC bagi kemasukan ke IPTA dan juga kelayakan untuk penjawat awam. Manakala, di pihak kedua-dua kementerian telah menegaskan agar sistem pendidikan sekolah persendirian Cina mematuhi syarat kelayakan yang telah ditentukan di dalam Dasar Pendidikan Kebangsaan.

Tetapi apabila diteliti apa yang dibawa Tan Sri Annuar di parlimen, isu mengiktiraf UEC seharusnya dilihat dari sudut pendidikan berpasakkan dengan Perlembagaan Negara di mana yang menjadi tuntutan Perlembagaan tidak boleh dikompromi dan pada masa yang sama hak-hak semua kaum juga tidak dinafikan.

Sebagai salah seorang kepimpinan tertinggi UMNO, Tan Sri Annuar juga dapat merasakan yang kepimpinan Dong Zong hari ini telah menyedari yang selagi mereka dibelenggu dengan politik DAP, perjuangan mereka untuk mengiktiraf UEC tidak akan mendapat penyelesaian dan akhirnya, generasi bangsa Cina akan terus menjadi mangsa politik perkauman DAP.

Langkah berani Tan Sri Annuar ini juga telah mendapat perhatian dari Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang meminta Kementerian Pendidikan untuk menjalankan kajian mendalam dan mengemukakan syor mereka mengenai UEC yang tidak diiktiraf pada peringkat nasional. Di dalam mengutamakan perpaduan bangsa, Sarawak telah tegas untuk mengiktiraf UEC oleh Allahyarham Ketua Menterinya yang terdahulu dan kini penggantinya berikrar akan meneruskan pengiktirafan ini.

Oleh itu, apakah langkah Tan Sri Annuar Musa membuat usul di parlimen selepas menghadirkan diri di dalam mesyuarat Dong Zong, maka beliau sedang membawa UMNO untuk tunduk kepada kehendak Dong Zong?

Saturday, March 18, 2017

SABOTEURS ARE DICEY TO THE NATION


Malaysia’s opposition’s political strategies are merely pivoted to wild accusations and slandering the government whereas the ruling party Barisan Nasional’s overall policies will definitely put rakyat’s interests first. That is the most significant difference between the oppositions and Barisan Nasional.

These dissimilarities can be witnessed in the oppositions’ dramas during their ceramahs that whatever expressed by them are mere accusations in which proven they have always failed to produce a better policy, what more to challenge BN’s.

For a democracy country such as Malaysia who is pursuing to move towards a fully developed nation, in fact we should be having sets of opposition leaders in the correct setting. We ought to have dissidents with agendas who are able to matchup with BN’s policies.

Regrettably, their antics even in parliamentary debates turned out that they are more keen to go on personal attacks with the ministers rather than producing more brilliant and constructive suggestions.

In BN, we talked about government policies that touch on the education, employment, health, investment, foreign relations and this is what distinguishes between the government and opposition parties that if they stood on the rakyat stage, they will horribly fail to furnish their own alternative policies.

The best that these opposition leaders are able to tell the audience are insults, defamatory, accusations as if they are now infected with such diseases.

And therefore, it is necessary for the rakyat to evaluate how these forms of sabotages could immensely affect the nation and in particular the economic sector.

The government is very concerned when there are attempts to sabotage the country’s economy and sovereignty, which can be quite harmful. They claimed that our banks are not stable, the Employees Provident Funds (EPF) is running out of money and the Tabung Haji is broke, all these allegations are gravely serious and not something that can be regarded as a political amusement.

These politicians deliberately ignored the consequences and as it happens, it could terrify foreign investors that eventually affect the country’s economy.

If we can still recall during the GE13, there are those who deliberately disseminate false news on the social media whereby there will be purportedly Bangladeshi turnouts so as to thwart the polling process. Quarters who make such claims were proven to have no hard evidence but deliberately taking advantage.

This is considered as a threat to our political stability.

In the current conditions, it is imperative for the government to take stern actions and not compromising against these saboteurs among individuals and in particular the political leaders among oppositions. The need to foil such malice schemes is paramount and must be restrained at once.

WEE KA SIONG : KUTIPAN TIN MILO DAP PUN GAGAL UNTUK BANTU KAUM CINA


Seperti biasa, DAP memang hanya pandai mendesak, mencabar dan menuduh MCA dalam apa perkara pun namun diri sendiri sengaja lupa yang diri sendiri sekadar menyalak dan itu dikatakan berkhidmat untuk rakyat dan pejuang untuk kaum Cina.

Tuduhan Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng agak melampau apabila menuduh yang MCA telah gagal menyumbang kewangan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Cina tetapi bergantung kepada ehsan kerajaan dan derma, maka Lip Eng mendesak agar pihak MCA mengisytiharkan aset parti itu kepada umum. Lebih memualkan apabila Lip Eng menuduh MCA mendapatkan dana-dana pendidikan ini untuk poket mereka sendiri.

Oleh itu, MCA memberi tempoh 7 hari bermula 17 Mac, agar Lip Eng menarik semula tuduhannya atau berhadapan dengan tindakan undang-undang.

Bagi MCA tidak mempunyai sebarang masalah untuk menunjukkan bukti-bukti dana yang telah diterima telah disalurkan kepada sekolah-sekolah Cina dari peringkat sekolah rendah hingga menengah. Malahan jika Lip Eng malu untuk beritahu yang hasil dari usaha kutipan dana MCA yang UTAR, KTAR (kini TARUC) dan Kojadi Institut (kini VTAR) telah diwujudkan sehingga mampu menghasilkan berjuta graduan sehigga ke hari ini.

Rakyat pula ingin tahu, sejak wujudnya DAP lebih dari 5 dekad, tunjukkan kepada masyarakat Cina, jangan dikatakan sekolah menengah atau rendah, malahan mana satu sekolah tadika yang telah mereka bina?

Patutlah Datuk Wee Ka Siong perli Lip Eng sebagai orang gila yang sepatutnya DAP dahulu isytiharkan harta mereka dan tunjukkan kepada masyarakat Cina jika ada mana-mana sekolah yang telah mereka wujudkan sejak tertubuhnya DAP.

Datuk Wee mengingatkan Lip Eng, jangan sehingga memalukan diri sendiri dan DAP kerana tidak sesen pun parti itu pernah keluarkan dari poket mereka sendiri untuk bantu pendidikan masyarakat Cina malahan kutipan tin milo mereka pun digunakan untuk pusat khidmat wakil rakyat mereka. Pada masa yang sama, Datuk Wee mencabar Lip Eng untuk buktikan jika ada pemimpin MCA dapatkan dana untuk pusat khidmat mereka pula.

Di dalam Lip Eng sibuk menuduh MCA, rupa-rupanya telah ada laporan SPRM terhadap Teresa Kok dan juga beberapa lagi pemimpin DAP di Wilayah Persekutuan yang salah guna dana Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) milik kerajaan negeri Selangor. Terkini pula pendedahan terhadap ADUN Damansara Utara Yeo Bee Yin yang dikatakan menyeleweng dana dari kerajaan Selangor ini.

Oleh itu, Lip Eng janganlah cuba tunjuk hero konon DAPlah yang banyak membantu masyarakat Cina selama ini sedangkan mereka sekadar menyalak dan mengguna politik gemar membuat tuduahan liar dan tidak berasas. Lip Eng juga pada masa yang sama jangan lupa untuk sentuh penyelewengan rakan sendiri, Teresa Kok dan Yeo Bee Yin nanti.

Wednesday, March 15, 2017

GELARAN 'DATUK', GUAN ENG SEBENARNYA CEMBURUKAN MCA


Pada satu jamuan di Butterworth, sekali lagi Guan Eng tanpa segan silu menipu orang ramai yang DAP satu-satunya parti politik di Malaysia tidak ada pemimpin mahupun ahlinya dengan gelaran Datuk dan mengecam MCA yang kononnya parti bersarangkan gelaran 'Datuk'. Maka bagi Guan Eng, inilah yang menyebabkan pemimpin-pemimpin MCA gagal untuk berkhidmat kepada rakyat.

Pertama, Guan Eng terlupa yang Ngeh Koo Ham, Teng Chang Khim dan juga Chian Heng Kai dari Perak adalah pemimpin-pemimpin dan ahli DAP. Malahan, mendiang bekas Ahli Parlimen Perak dan juga bekas Naib Pengerusi DAP, telah menerima gelaran Datuk di atas saranan Guan Eng. Gelaran Datuk Chian Heng Kai ini juga jelas terdapat di blog Kit Siang. Malangnya mendiang telah tiada untuk menangkis pembohongan Guan Eng.


Walaubagaimanapun, Koo Ham dan Chang Kim boleh perbetulkan pembohongan Guang Eng ini.

Kedua, setiap tahun anugerah pingat yang membawa gelaran Datuk, Tan Sri dan Tun daripada YDP Agong dan juga raja setiap negeri, pejabat ketua negara mahupun negeri akan mencadangkan senarai penerima maka Guan Eng tidak terlepas untuk mencadangkan nama-nama yang beliau fikirkan layak. Maka, jika mana-mana pemimpin atau ahli DAP difikirkan tidak layak menerima anugerah itu, Guan Eng juga pasti akan mencadangkan mana-mana ahli perniagaan atau individu. Pokoknya Guan Eng ada mencadangkan.

Oleh itu, Guan Eng perlu berhenti daripada mencadangkan senarai nama-nama untuk sebarang anugerah ini dan jika Guan Eng teringin buktikan kata-katanya, kesemua mereka yang pernah dicadangkan terdahulu perlu memulangkan gelaran ini kepada pihak kerajaan negeri.

Sesungguhnya gelaran tertinggi samada dari kerajaan persekutuan mahupun kerajaan negeri ini adalah untuk individu yang telah mendapat pengiktirafan kerana jasa-jasa mereka yang telah lalu mahupun yang sedang diusahakan. Maka kita tertanya, mengapa Guan Eng tidak diberi sebarang anugerah dari kerajaan negeri? Apakah benar Guan Eng menolak kerana polisi DAP menolak sebarang gelaran kerana ingin berkhidmat kepada rakyat?

MCA Penang ada jawapannya!

Sememangnya Guan Eng tidak layak menerima anugerah pingat yang membawa gelaran 'Datuk' kerana memandangkan beliau satu-satunya ketua negeri yang bukan anak tempatan dan orang luar. Selama beliau menduduki jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang, dasar yang dibawa Guan Eng ke Pulau Pinang lebih membawa kehancuran daripada nikmat untuk rakyat tempatan.

Dasarnya yang tertumpu kepada penjualan tanah-tanah negeri, kemusnahan alam sekitar, seringnya berlaku banjir kilat, penindasan rakyat miskin yang hanya mampu melihat kondo-kondo mewah dan pelbagai cukai yang menyusahkan kehidupan rakyat. Lebih utama, Guan Eng sekarang sedang terpalit dengan dakwaan rasuah dan salah guna kuasa oleh SPRM.

Guan Eng sebagai orang luar lebih gemar mengutamakan orang luar daripada anak tempatan sendiri sehingga beberapa jawatan penting di dalam agensi kerajaan negeri telah diberikan kepada orang luar. Malahan, Guan Eng juga sering dilihat gemar mencetus perbalahan dengan wartawan-wartawan dari akhbar cina tempatan di Pulau Pinang.

Pulau Pinang hari ini sedang mengalami penurunan dalam aktiviti ekonomi negeri yang kritikal, ketandusan rumah mampu milik untuk rakyat miskin, dan lebih malang untuk Pulau Pinang apabila tiada pelaburan asing yang signifikan tetapi sebaliknya ada yang telah membatalkan hasrat dan ada yang telah pun keluar dari Pulau Pinang.

Gagal mengatasi kesemua ini, Guan Eng lebih berminat untuk menumpukan menyerang musuh-musuh politiknya samada di peringkat negeri mahupun di peringkat kebangsaan.

Janganlah kerana kegagalan sendiri, maka Guan Eng bukan saja terus menipu rakyat Pulau Pinang malahan beliau mencemburui pemimpin-pemimpin MCA yang diiktiraf negara dan negeri ke atas jasa-jasa mereka. Tidak ada sebab mengapa pemimpin-pemimpin MCA samada yang lama ataupun yang muda diberi anugerah Datuk, Tan Sri mahupun Tun kerana satu contoh jasa mereka terbaik adalah dengan penubuhan UTAR untuk pendidikan bangsa mereka.

Guan Eng tidak perlu cemburukan MCA dalam anugerah 'Datuk' ini sedangkan seharusnya malu kepada rakyat Pulau Pinang kerana selama ini hanya kemusnahan saja yang telah kamu bawa.
 

Friday, March 10, 2017

SYABAS SPAD, SEKALI LAGI MENDAPAT PUJIAN PM NAJIB RAZAK

Tindakan pantas SPAD ke atas teguran PM Najib Razak mengenai aduan rakyat ke atas sistem tiket dalam talian ETS bukan saja mendapat pujian dari PM Najib Razak malahan ia telah mampu mengurangkan keresahan penumpang-penumpangnya.

Sebelum ini, di dalam laman Facebooknya PM Najib telah menegur dan mengarahkan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) untuk segera mencari jalan penyelesaian terhadap Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) dan sistem pembelian tiket secara dalam talian. Yang pasti, aduan yang mendapat perhatian Perdana Menteri adalah sesuatu yang telah berlaku agak lama sehingga Perdana Menteri sendiri terpaksa mengeluarkan arahannya.Pihak SPAD pula diarahkan untuk memantau dan memberi laporan kepadanya. Arahan PM ini telah mendapat respon segera dari Pengerusi SPAD;


 
Selang beberapa hari saja, PM telah menerima laporan dari SPAD berserta langkah-langkah penyelesaiannya. Di antaranya adalah meningkatkan kapasiti kemudahan akses internet khas yang lebih cekap bagi kegunaan pelanggan untuk e-tiket yang akan dilaksanakan sebelum 9 Mac 2017.

Laman sesawang portal e-tiket akan direka semula menjadikan ia laman utama atau landing page, termasuk membangunkan semula portal e-tiket KTMB menjadi lebih mesra pengguna dan berorientasikan jualan.

Malahan, mekanisme pemulangan bayaran bagi transaksi yang gagal kepada pelanggan juga ditambah baik dengan kerjasama pihak bank, termasuk notifikasi kepada pelanggan melalui e-mel dan SMS. Usaha ini akan dilaksanakan sebelum 21 Mac 2017.

Pihak SPAD juga melaporkan yang pihak KTMB akan menambah bilangan kakitangan khidmat pelanggan terlatih serta merta untuk meningkatkan mutu khidmat pelanggan mereka.

Walaubagaimanapun, pihak SPAD akan sentiasa memantau setiap cadangan yang telah dilaporkan kepada PM agar perubahan dan penambahbaikannya dapat dilaksanakan segera sehingga tercapainya objektif untuk memberi perkhidmatan yang berkualiti kepada rakyat.

Syabas kepada pihak SPAD yang segera dan sentiasa responsif kepada bukan saja aduan rakyat malahan teguran dan arahan kepimpinan tertinggi.


Thursday, March 09, 2017

PM NAJIB SANGGUP HADIR SESI TAKLIMAT PEMERIKSAAN AWAM ECRL SPAD DEMI MANFAAT RAKYAT


Perdana Menteri telah mengumumkan cadangan pembinaan ECRL sepanjang 600 kilometer yang bernilai RM55 bilion sewaktu pembentangan Bajet 2017, yang akan menghubungkan Lembah Klang dengan Kuantan, Pahang sehingga ke Terengganu serta Tumpat, Kelantan. Ini adalah satu lagi projek rakyat. Projek ini dijangka akan memulakan kerja-kerja pembinaan pada Julai tahun ini dan dijangka siap pada Jun 2024.

Projek perhubungan pengangkutan awam darat untuk keselesaan rakyat terutamanya di kawasan pantai timur telah diumumkan PM Najib Razak dalam satu sesi majlis untuk merasmikan Pemeriksaan Awam ECRL oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (Darat) yang turut dihadiri Pengerusi SPAD, Tan Sri Dr Syed Hamid Albar, Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd Azharuddin Mat Sah, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nancy Shukri dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan.

Pihak SPAD sebenarnya sekadar mengadakan pemeriksaan awam ke lokasi-lokasi yang terlibat di dalam projek ECRL bagi memberi penerangan kepada rakyat yang terlibat khususnya di negeri-negeri Pantai Timur tetapi memandangkan ia sangat bermanfaat untuk dimaklumkan kepada semua rakyat Malaysia, PM Najib melapangkan diri untuk mendengar taklimat SPAD ini.

Bermula dengan sesi Pemeriksaan Awam di 38 lokasi yang bermula dari 8 Mac 2017 sehingga 5 Jun 2017, di antara lokasi yang terlibat termasuk pejabat-pejabat daerah di Kota Bharu, Tumpat, Bachok, Pasir Putih, Besut, Setiu, Kuala Terengganu, Hulu Terengganu, Marang, Kemaman, Dungun, Kuantan, Maran, Temerloh dan Bentong.

Di antara pengisian sesi pemeriksaan awam ini termasuk juga pameran yang menjelaskan cadangan laluan kereta api yang akan bermula dari Wakaf Bharu sehingga ke Terminal Pengangkutan Bersepadu Gombak, stesen pertukaran dengan landasan kereta api sedia ada di Semenanjung dan penerangan mengenai ciri-ciri projek ERL.

Pameran ini adalah keperluan di bawah Seksyen 84 Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Satu forum maklum balas awam bersama penduduk tempatan dan pihak yang berkepentingan juga perlu diadakan bagi setiap projek rel yang dicadangkan di mana orang ramai dimaklumkan mengenai manfaat sosio-ekonomi projek ECRL kepada negara.

Walaubagaimanapun, sesi penerangan dari pihak SPAD ini tidak terhenti di lokasi-lokasi yang telah ditetapkan kerana rakyat juga dipelawa untuk mengambil bahagian. Samada mereka boleh mendapatkan maklumat dari pihak SPAD di laman sesawang MRL (www.mrl.com.my), mereka juga dialu-alukan memberi maklum balas di talian bebas tol 1800-222-524 atau menghantar e-mel di

Ramai penganalisa ekonomi telah memperakui yang projek ECRL boleh menjadi 'game changer' kepada sosio-ekonomi negara di mana ia mampu mengubah gaya hidup menjadi lebih moden dan progresif. Namun lain pula di mata pihak pembangkang yang menuduh kerajaan sedang menggadaikan kedaulatan negara kepada negara asing.

Oleh itu, janganlah projek yang bakal memberi manfaat dan keselesaan rakyat ini dipolitikkan dengan niat jahat untuk menggagalkannya. Inilah satu-satunya mod pengangkutan yang mesra alam dan mesra persekitaran di samping mampu membawa kebaikan kepada negara dan rakyat juga.
 

Tuesday, March 07, 2017

TANPA MCA, SUARA MASYARAKAT CINA BAKAL TERPINGGIR


Di dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi, suara majoriti di dalam politik adalah suara yang menentukan hala-tuju sesebuah negara dan di negara ini, jika masyarakat Cina masih menafikan kuasa politik MCA yang mewakili parti pemerintah Barisan Nasional, akhirnya mereka akan terus terpinggir dan berkemungkinan akan terus tenggelam.

Inilah mesej utama Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai di dalam ucapannya ketika meraikan Ulang Tahun MCA ke 68 yang mengekalkan tema perjuangan parti masyarakat Cina dengan 'Stronger Together'.

MCA yang terbentuk sejak 68 tahun yang lalu di ketika bangsa Cina sedang berhadapan dengan masa depan yang tidak menentu. Maka di dalam menuntut kemerdekaan, pemimpin ulung MCA Tun Sir Tan Cheng Lock telah berusaha untuk menyatukan bangsa Cina malahan beliau yang dilihat sebagai seorang yang berpandangan jauh telah bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin bangsa lain untuk membuka jalan menuju kemerdekaan Tanah Melayu dan seterusnya Malaysia.

Selama itulah MCA berpegang kepada nilai-nilai sederhana, mengekal dan mempertahankan konsep perkongsian kuasa antara pelbagai kaum di dalam Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional.

Walaupun sekarang perjuangang MCA telah disalahertikan oleh sesetengah pihak, MCA tetap tegas dalam memperjuangkan hak-hak politik Cina dan  pertahankan yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, meningkatkan kekuatan ekonomi, pendidikan dan budaya masyarakat Cina. MCA juga akan terus menjadi tunggak penting bagi mengekalkan masyarakat yang aman dan harmoni.

Lihat saja pada hari ini di mana politik DAP yang melampau sedang menguasai masyarakat Cina tetapi kesannya, perwakilan masyarakat Cina sebenarnya telah terpinggir.

Datuk Liow mengajak masyarakat Cina untuk belajar mengenai realiti politik di mana DAP bukanlah pilihan terbaik untuk masa depan bangsa Cina di negara ini kerana pendekatan gimik politik merekalah wujudnya perpecahan di kalangan masyarakat Cina, malahan DAP juga tidak mampu meletakkan parti mereka sebagai pemerintah dan selama itulah masyarakat Cina akan berada dalam belenggu yang sangat pasif.

Masyarakat Cina hari ini sedang menghadapi cabaran yang paling ketara dalam tempoh 60 tahun. Realitinya, jika MCA terus-terusan tidak mendapat sokongan pengundi Cina, maka sekaligus tidak akan ada perwakilan bangsa cina di dalam politik tanahair dan berterusanlah masyarakat Cina akan menghadapi pelbagai cabaran yang sukar.

Oleh itu, Datuk Liow menggesa semua anggota MCA, pemimpin masyarakat Cina, dan semua masyarakat Cina di Malaysia untuk bersatu padu untuk melindungi sistem negara demokrasi dengan kepelbagaiannya serta memelihara model politik perkongsian kuasa dalam memerangi politik yang mampu merosakkan perpaduan.

 

Saturday, March 04, 2017

APAKAH MCA LEBIH DEMOKRATIK DARI DAP?


Sesungguhnya MCA kepimpinan Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Datuk Seri Wee Ka Siong ingin lebih ramai ahli akar umbinya diwakili di dalam perwakilan pusatnya dan dengan itu, sekali lagi perubahan kepada Perlembagaan parti akan dibuat di dalam EGM mereka. Transformasi parti benar-benar direalisasikan agar parti ini lebih demokratik dan dilihat sebagai parti yang mampu mewakili masyarakat Cina dan juga rakyat.

Pindaan yang dicadangkan oleh jawatankuasa pusat, di antara yang utama adalah semua Ketua-Ketua Pemuda dan Wanita di peringkat bahagian adalah perwakilan pusat secara automatik. Di antara lain yang dicadangakan adalah 'sekolah politik' parti itu diserapkan ke dalam perlembagaan mereka.

Artikel 46 dahulunya hanya menyatakan yang Presien, Timbalan Presiden, satu atau lebih Naib Presiden dan pindaan yang ingin dibuat MCA di dalam EGM yang akan datang adalah merubahkan perkataan-perkataan dari 'satu atau lebih Naib Presiden' kepada 'SEMUA Naib Presiden' untuk berada di dalam Majlis Presiden.

Pindaan perlembagaan terakhir pada pada bulan Disember 2016 di dalam perhimpunan agungnya, secara sebulat suara telah mengundi untuk pindaan perlembagaan ini agar dapat mengembangkan asas pilihan raya untuk pemilihan parti.

Selain dari itu, termasuklah  semakan kepada Artikel 67.7 dan 94.7 di mana setiap ahli Wanita MCA yang dipilih di peringkat Bahagian dan Cawangan terbuka kepada ahli yang tidak melebihi 40 tahun untuk membolehkan penyertaan yang lebih muda di kalangan ahlinya.

Kesemua pindaan perlembagaan parti ini bukan saja ingin melihatkan perubahan malahan mampu menterjemahkan yang MCA adalah sebuah parti politik yang lebih demokratik di mana suara dan penyertaan ahli-ahlinya di akar umbi lebih luas terbuka dan benar-benar mampu mewakili masyarakat dan juga rakyat.

Dengan langkah yang juga memberi kuasa kepada ahli-ahlinya, maka MCA kini telah berani membenarkan kuasa Presidennya dilebarkan kepada sokongan ahli-ahli akar umbi di dalam ertikata yang sebenar. Di dalam konteks ini, Perlembagaan MCA dahulu memberi kuasa mutlak kepada Presidennya untuk mengambil tindakan kepada ahli-ahli tetapi kini kuasa Presiden diwakili oleh penyertaan wakil-wakil akar umbi juga.

Sekolah Pengajian Politik MCA di mana dicadangkan penambahan Artikel 178 untuk dikekalkan dalam parti. "School of Political Studies (SPS)" MCA menyediakan latihan untuk ahli-ahi dan sebelum ini ia sekadar diadakan untuk tujuan tertentu. Apabila penambahan artikel ini diluluskan, SPS kekal sebagai sebahagian dari Perlembagaan parti.

Jika diteliti perubahan yang dibawa MCA ini, ia sangat berbeza dengan apa yang sebenar berlaku di dalam DAP yang mengamalkan sikap diktator, kuasa mutlak pemimpin tertinggi dan paling tidak demokratik ialah arahan menutup mulut dari ketua mereka, berlainan daripada apa yang mereka gelar diri mereka sebagai sebuah parti yang amalkan demokrasi.

Langkah yang diambil Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Datuk Seri Wee Ka Siong bukan saja berani malahan dapat memenuhi aspirasi kesemua ahli-ahlinya dan inilah kekuatan yang ingin dilihat di dalam tema perjuangan MCA hari ini - STRONGER TOGETHER

180 DEGREES U-TURN, DAP ADMITTING TO CHINA’S ONE BELT ONE ROAD INITIATIVE


Slapping their own faces repeatedly and shamelessly have now turned as DAP’s rule of thumb. After numerous insults and criticism on PM Najib’s bilateral cooperation with The Republic of China and in particular China’s One Belt One Road initiative, now DAP has agreed to support them when their entourage recently paid a courtesy visit to Chinese envoy Huang Huikang. Led by Guan Eng, DAP admitted they were exchanging views on various issues and interestingly they are keen to participate in China’s One Belt One Road for investment in Penang.

The visit has drawn flak among netizens questioning whether DAP has now U-turn when realising that not only they have missed the boat but has lagged far behind while MCA has compiled 10 steps further in their concerted effort in leading businesses and upgrade Malaysia-China bilateral ties. Hence, DAP is unable to deny this any longer.

Before DAP would claim that they too welcome investments from China just to look good in the local Chinese community, they should sort to answer these questions.

First of all, when the leaders of PPBM particularly Dr Mahathir and Muhyiddin has issued a statement claiming that the investment from China will simply rob the rice bowls of local Malaysians while the government is committing into trading the nation’s sovereignty to China including their accusations that 700,000 Chinese are imported into our country to be Malaysia citizens, DAP was silent without denying them and some of their leaders would even issue “beating around the bush” statements.

All are meant to demonise PM Najib’s administration bilateral efforts and incite hatred against the Republic of China itself among Malay nationalists and anti-China. Is DAP telling Malaysians that Dr Mahathir and Muhyiddin accusations are wrong and baseless? Read further ... HERE


Friday, March 03, 2017

FROM CHINA TO ARAB, PM NAJIB DID IT AGAIN


First of all, Saudi Arabia’s King Salman Abdulaziz Al Saud presence to Malaysia are never anticipated by PM Najib’s dissidents that they continued to be speechless over his strategy to bring the 2.6 billion donor to our homeland to prove that it is a genuine contribution and not like what the oppositions have accused over the years.

Simultaneously, PM Najib too has proven that his approach to reconciling with all world leaders shall be beneficial to our nation. Earlier, Najib was invited by the President of the Republic of China and ultimately we inked into bilateral investments worth hundreds of billions. The Republic of China trade is second largest economy power in the world.

Now, the largest crude oil producer in the world have set foot and chooses Malaysia as their first country in a series of visits to Islamic countries in this region. Once again, PM Najib has managed to attract investments of practically RM30 billion and it for Petronas Refinery in Pengerang.

As usual, the oppositions and in particularly Dr Mahathir will definitely look for blunders and hence belittle Saudi Arabia’s entourage visit.

Without much further delay and as anticipated, Dr Mahathir’s caustic tongue sarcastically denied the propinquity between PM Najib Razak and HRH King Salman but it is as though that some returns are awaiting to be obliging granted as he had accused the same with President of the Republic of China who would wipe out our sovereignty. And now, his boys are telling tales that Saudi Arabia has fully acquiring Petronas.

Further to that, they also claimed that Saudi Aramco is desperate in need of Malaysian money for their IPO, which is expected to be listed next year. Their ill-intention is to portray as though Saudi Aramco is penniless.

Dr Mahathir and his boys have conveniently forgotten that Malaysians are IT savvy and we are not easily fooled. It will not be that difficult to search for Saudi Aramco’s IPO intentions and a hot topic among the business world since last year. It is said that Saudi Aramco IPO would be massive and will put them as the world largest listing above Ali Baba. In fact, world financial experts anticipated that once Saudi Aramco is listed, they could easily buy over other giant corporations such as Apple, Google and even Facebook.

Saudi Aramco is said to be worth between USD2 to USD3 trillion even before listed and they only need 5% from only one foreign investor that among potential identified partner is from Asia region. The 5% of the foreign investor is expected to be worth USD100 billion. If that is what is expected for their potential partner, China should be the only giant country to be considered and not Malaysia.

We need to remember that PM Najib too have close ties with the President and Prime Minister of the Republic of China and should Saudi Aramco is eyeing for the state as they are the second world giant in economy, then this will definitely be an advantage to Saudi Aramco. Tell us if Dr Mahathir is ignorant about it or perhaps his remarks are based on mere jealousy on PM Najib’s success?

The moment Saudi Aramco was touted to be public listed, several countries have been vying to lobby their StockExchange to host Aramco’s IPO and among them are New York, Hong Kong, Tokyo, Toronto and Singapore as well. Should Saudi Aramco is broke, why would these exchanges have shown interests in them?

Dr Mahathir has also claimed that during his 22 years as Prime Minister, Saudi Arabia has never once granted even the slightest assistance and trade discussions with China are always a failure. Therefore, with his failures in the past, should PM Najib continuously tag them along?

When PM Najib chose to always strengthen diplomatic relationships with leaders of giant countries and proven succeeded in getting their confidence, hence this is just not a blessing to Malaysians but rather another big blow for Dr Mahathir and his affiliates that PM Najib is capable of eliminating condemnation.

 

PETRONAS SOLD TO SAUDI ARAMCO?


When Petronas Refinery and Petrochemical Integrated Development (Rapid) in Pengerang found a strategic and reliable partner from Saudi Aramco, they have agreed to pump in RM31 billion and acquire 50% stake in the project, does this means that the Arabs have already bought over Petronas as what Dr Mahathir’s boys would claim? Further to that, they accused PM Najib once again is selling our country to foreign investors apart from the Republic of China’s projects.

One of the main agenda in HRH King Salman’s inaugural visit to Malaysia is to ink share purchase agreement involving Saudi Aramco in Rapid’s refinery and cracker projects, which were a portion of Pengerang Integrated Complex. How does by acquiring part of Petronas project in Pengerang could affect Petronas in total thus Petronas landed into the Arab’s hands?

Once again, how does Petronas partnership with Arab Aramco, our national oil company is sold and on what basis that Dr Mahathir’s boys are relying on? ... Find out HERE! 
 

Thursday, March 02, 2017

GST BENEFITS THE RAKYAT WELL BUT BURDENED THE OPPOSITIONS ONLY


For the opposition, when the present government policies are based on priority to the interests of the people, it becomes a terrible mistake and to the extent, it is a grave sin done by PM Najib’s administration. It seems that they have conveniently opposed their own slogan during their Pakatan Rakyat era that to serve the people was supposed to be their ultimate.

Without doubt, when Pakatan Rakyat is dissolved, their most lauded slogan – ‘For the People’ meant to champion the people’s interests are buried too and this clearly tells us that the oppositions are only interested in electoral votes rather than to serve us.

When PM Najib’s administration imposed the Goods and Services Tax (GST) and subsidies rationalisation, the oppositions wasted no time to deceive us as though it would burden the rakyat. But what the oppositions hid from us is that this policy received an eye opener to Saudi Arabia and India when they wish to emulate our policy. India will implement GST in April next year with the highest rate of 23 percent and Saudi Arabia for the first time will also implement GST.

GST is hence not politically popular but a necessity when the world economy is affected by global oil price uncertainties. Malaysia was once dependent on oil revenue and as we all know, that this commodity production will not sustain forever and they are declining over the years. Therefore, the present government ought to impose GST as was done much earlier by many parts of the world including Singapore who is without natural resources.

Even if the present government has to decide on a politically unpopular decision but it is hence the correct step. Just ask ourselves, if GST is bad for the nation, why would Saudi Arabia and India emulate our policy? In fact, since first introduced on April 1st 2016, an additional revenue of RM41 billion is collected with the rate of six per cent only. In reality, GST is never a mistake but the right policy by the present government.

PM Najib too was told numerous times that the GST will lead BN to lose in elections but even when the oppositions were campaigning against GST during Sarawak states election, BN received landslide victory and the same during went to the twin Parliamentary by-elections in Kuala Kangsar and Sungai Besar. What do these mean?

It is only the leading party BN under PM Najib’s leadership that truly championing the rakyat interests and the slogan – ‘The People First’ carried by BN in their previous manifesto are now proven rather than just mere political lip services. Unlike the oppositions who are fond of offering popularity but in reality, they have nothing to offer.

Source : PRU14


DR MAHATHIR WILL CONTINUE TO DESTROY ANWAR


Even though Dr Mahathir has presented himself to be despised and reviled during PKR’s REFORMIS MALAYSIA 2017 convention recently, but deep in his heart and thoughts, to destroy Anwar’s politics remains intact. These reformist activists should know very well that Dr Mahathir is very allergy with the word ‘REFORMASI’ that was introduced by Anwar Ibrahim.

Dr Mahathir has never and shall never forget Anwar’s speech in UMNO Johor convention in 1998 where Anwar called members to reform before it is too late as was the case in Indonesia when Suharto was ousted through street demonstrations. Anwar too has urged reforms to the country’s financial system and considered the establishment of “Danaharta” by Dr Mahathir was just an act to legalise “bailouts” of his son Mirzan’s ailing shipping company during the country third financial crisis.

For that, Azmin too is wrong and seems quite hilarious to believe when he recently claimed that Anwar never plotted to bring down Dr Mahathir and no instruction was given from Anwar to do so. However, this is in total contradiction with Wan Azizah and Hishamudin Rais when they claimed that the ‘reformasi’ move has successfully driven into Dr Mahathir’s resignation.

The convention was held to commemorate the 1998 ‘reformsi’ movement and their jailed mentor Anwar Ibrahim. Anwar is sentenced for a 5 years jail to Sungai Buloh for his second sodomy conviction. Prior to that, Anwar once toured the whole country to claim that Dr Mahathir had fired, jailed and bruised his eyes when his position was threatened. Has Azmin deliberately forgotten about these claims too?

More ... HERE